Forside

Arkiv

2-2 som håbet

Lagt p 23/06-04

Endnu to af slutrundens favoritter måtte lade livet efter gruppespillet. Italien formåede ikke at spille sig videre fra en pulje med Danmark, Sverige og Bulgarien, mens Tyskland sluttede turneringen af med et uheldigt til et reservespækket tjekkisk hold. For begge hold gælder, at de kun i en halvleg i turneringen har vist offensive takter, der berettigede til videre færd, og de scorede også kun henholdsvis tre og to mål.

Ikke aftalt 2-2

Før kampen mellem Danmark og Sverige var der snakket meget om, at begge hold kunne gå videre på Italiens bekostning med 2-2, og sådan gik det også, selvom det tydeligvis ikke var aftalt spil. Danmark var bedst den første halve time, men var langt fra det spil, de har vist tidligere i turneringen. Thomas Gravesen var langt fra vanlig standard og havde utroligt mange boldtab, og så vigtig som han er for det danske opspil, gik det ud over rytmen i det danske spil. Jon Dahl Tomasson scorede det vigtige mål midt i første halvleg, da han sparkede en hoppende bold fra Ebbe Sand over Andreas Isaksson i det svenske mål.

Mod slutningen af først halvleg begyndte Sverige at presse på for en udligning, og en masse bolde blev læsset ind i det danske felt, hvilket var meget tæt på at give succes. Danmark holdt stand, men i første minut af anden halvleg kom udligningen, da Thomas Sørensen på den glatte bane gled ind i fødderne på Henrik Larsson, som selv udnyttede straffesparket. Danmark kunne stadig ikke holde fast i bolden, men alligevel kom vi foran på en løs bold efter et hjørnespark, som Jon Dahl sparkede ind.

I fortsættelsen var Danmark, godt hjulpet af en indskiftning af en boldsikker og taktisk stærk Christian Poulsen, ovenpå, og der blev skabt masser af chancer. Især havde Jesper Grønkjær overskud i venstre side, hvor han rundede sin direkte modspiller gang på gang, og i den periode burde føringen være udbygget. Til sidst fik Sverige det mål, som bragte dem videre og endda op på gruppens førsteplads, da Thomas Sørensen ikke fik afvist et indlæg, så Mattias Jonson kunne score på riposten. I kampens sidste minut havde Sverige bolden i egen forsvarszone, mens Danmark holdt sit holdet på egen halvdel. Ingen ville risikere at sætte en kvartfinaleplads over styr ved at indkassere et tåbeligt mål, så der skete absolut ingenting det sidste minut, og dermed endte kampen med det resultat, alle konspirationsteorier havde lagt op til. Når nu Italien kun vandt med én pind, ville begge hold i øvrigt også være gået videre med 1-1, så Italien har ikke noget at brokke sig over på den front, når de nu ikke kunne lave et ordentligt resultat selv.

Dræbende kedsommeligt

Italien gjorde deres pligt og fik til allersidst skrabet en 2-1-sejr hjem over et tamt bulgarsk hold. Kampen var en rodet affære med masser af frispark og uskønt spil. Italienerne spillede meget direkte og forsøgte straks efter bolderobring at bringe bolden frem til de tre angribere, som mere eller mindre på egen hånd skulle skabe chancerne. Når det som oftest ikke blev til chancer, kunne Bulgarien prøve den anden vej, og det var svært, når nu de fleste af Italiens forsvarsspillere ikke var nået med frem. Det lykkedes enkelte gange den farlige venstrekantspiller Martin Petrov at bringe sig fri til skud udefra, men al opspil blev standset, og medspillernes enkeltmandsaktioner var ikke vellykkede.

Alligevel kom de foran, da Berbatov blev væltet i feltet, hvorpå Petrov kunne score på straffe. Italien kom frem til en del chancer selvom det meste løb ud i sandet, og satsede ellers mest på dødbolde. De scorede mål allerførst og allersidst i anden halvleg, men viste endnu engang ikke noget spil, der kunne berettige dem til den kvartfinaleplads, de heller ikke fik. Man kunne alligevel ikke få andet end medfølelse for italienerne, da de lige efter af have scoret det mål, de havde jagtet hele halvlegen fik meldingen om svenskernes udligning og faldt hulkende om i græsset.

Nat og dag for Tyskland

Tjekkiet havde valgt at spare ni spillere til den sidste puljekamp mod Tyskland, fordi de var sikre på at vinde puljen uanset resultaterne af runden. Alligevel formåede tyskerne ikke at skabe et overtag i første halvleg i en mystisk 3-3-3-1-opstilling, som hverken gav bredde eller dybde i spillet mod tjekkernes andethold. De havde svært ved at spille sig over midten, hvor Tjekkiet begyndte deres pres, for der var ingen bevægelse på holdet, og derfor var det ikke muligt at spille sig igennem kæderne. De lange bolde havde heller ingen effekt, med kun en enkelt angriber fremme og ingen vilje fra næste kæde til at erobre andenboldene. Alligevel lykkedes det Michael Ballack at bringe tyskerne foran på et drømmehug, men Marek Heinz udlignede på et lige så flot frispark.

Tjekkernes spil var heller ikke noget at prale af, så de skabte lige så få chancer som Tyskland, men efter pausen blev der ændret på det forhold. Tyskerne sadlede om og spillede 4-4-2, og det gav meget bedre bredde, så halvlegen igennem blev der skabt så mange chancer, at det var utroligt, det ikke blev til mål. Indlæg fulgte indlæg fra især en godt spillende venstre back Phillipp Lahm, og der var pludselig masser af tyskere i straffesparksfeltet til at afslutte angrebene og de mange efterfølgende hjørnespark. Tjekkiet var helt ude af kampen og skabte kun to chancer, men på en af disse scorede Milan Baros det 2-1-mål, der ødelagde tyskernes chancer for sejr. Det sidste kvarter af kampen fandt tyskerne ikke rytmen igen, men forsømte at spille det kollektive og hurtige spil, som havde skabt så mange chancer.

Spil til ét mål

Holland mødte Letland i en kamp, de skulle vinde, hvis de ville have mulighed for at gå videre i tilfælde af, at Tyskland skulle sætte points til mod tjekkerne. Det blev ikke noget problem, for Holland sad totalt på kampen fra start til slut. Det kompakte lettiske hold blev udspillet med spil over kanterne, hvor de to wings og de yderste på tremandsmidtbanen var meget udfordrende, og hvor de to backs lå meget højt i banen. Letterne kom ikke frem til de kontraer, de har haft i de foregående kampe, så kampen blev det mest ensidige affære hidtil.

Holland slap foden lidt fra speederen, da de kom foran med to mål, og i starten af anden halvleg var det tæt på at skabe lidt spænding. På de første fem minutter havde Letland tre afslutninger (i hele første halvleg havde de én), men herefter tog Holland sig sammen igen, og selvom overtaget aldrig blev så stort som før pausen, var der aldrig tvivl om udfaldet. Hollands brede spil spredte Letlands forsvar ud, så der også var plads til at spille sig igennem på midten. Det lykkedes hverken for Tjekkiet eller Tyskland, så en god præstation af Holland, som let kunne have scoret mange flere mål. Sejren blev på 3-0, med to mål af Ruud van Nistelrooy og et af hans afløser, Roy Makaay.