Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

Specialet på plads

Lagt p 11/03-05

I dag opnåede jeg lidt af et gennembrud i forhold til mit speciale om computerbaseret offsidedetektering i fodbold. Jeg fandt nemlig ud af, at jeg har mulighed for at få nogle så godt som realistiske positioneringsdata, jeg kan bruge til at teste mine algoritmer med. Det optagesystem, de har på Center for Idræt er ikke, som jeg troede, til at optage super-slow-billeder med, men bruger infrarøde stråler til at lave en 3D-model af spilsituationen.

Systemet, som kommer fra svenske Qualisys, fungerer på den måde, at der påsættes markører på bestemte steder på kroppen. Et antal kameraer placeret på strategiske steder sender infrarøde stråler ud, og markørerne reflekterer strålerne, hvormed afstanden til markørerne kan beregnes. Afstanden til markørerne til de forskellige kameraer samles i en computer, som ud fra alle positionerne kan beregne markørens placering i tre dimensioner.

Det fede ved Qualisys er, at 3D-modellen af et optaget scenario kan eksporteres til forskellige formater, heriblandt også tekstformat. Tekstfilen kan herefter transformeres, og positioneringsdata vil kunne sendes til det system, som skal detektere offside. På den måde kan jeg simulere positioneringssystemet fra Cairos i tilfælde af, at de ikke vil stille data til rådighed.

Med optagesystemet fra Qualisys kan man sætte markører mange forskellige steder på de fodboldspillere, som er med i optagelserne. Dermed kan man få helt nøjagtigt at vide, hvor spillerens overkrop befinder sig, hvilket ikke er muligt med dataene fra Cairos. Dette kan udnyttes til testformål, idet arbejdet med at afgøre, om en angriber er nærmere mållinjen end næstsidste forsvarsspiller, kan automatiseres, frem for at man skal sidde og analysere videobilleder.

Nu skal jeg bare have designet nogle scenarier, som på repræsentativ vis kan dække over de spilsituationer i en fodboldkamp, der har noget med offside at gøre. Og så skal jeg selvfølgelig have fundet nogle mennesker, der har lyst til at agere fodboldspillere, når scenarierne skal optages.

Med semi-realistiske positioneringsdata er der stort set ikke flere usikkerhedsmomenter, der kan have betydning for mit speciale. I løbet af nogle dage er jeg blevet lovet nogle svar fra DBU's lovudvalg angående præciseringer af offsidereglen, og så er det kun samarbejdet med Cairos, jeg ikke ved noget om. Egentlig er det også lige meget, for jeg kan sagtens lave alle mine undersøgelserne og alt mit design uden dem, men det ville alligevel være rart med nogle helt realistiske data.

Cairos' system er i øvrigt for nyligt blevet testet bag lukkede døre i en kamp mellem Nürnbergs 1.- og 2.-hold. Den sidste hurdle, de skulle have overstået, var at få placeret en chip i bolden, så dens position også kan bestemmes. De har samarbejdet med adidas om at lave bolden, men om det er lykkedes dem at lave en bold, som opfører sig som en almindelig fodbold, ved kun Cairos og adidas.

Mere i samme kategori

Indlæg om mig selv eller andet

Indlæg om mit speciale

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk