Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

Offsidespeciale

Lagt p 02/02-05

Efter et møde med en specialevejleder kan jeg nu næsten ikke vente med at komme i gang med at skrive speciale. Jeg fik nemlig lov til at fortsætte, hvor to netop færdige civilingeniører slap, i deres bestræbelser på at finde ud af, om offside i fodbold kan dømmes automatisk og inden for kort tid. Deres speciale findes i øvrigt online, hvis du skulle have lyst til at læse det.

Konklusionen på specialet er, at offside sagtens kan bedømmes af en computer, men at det stadig vil være op til dommertrioen at bedømme, om spilleren er passiv eller aktiv i afleveringsøjeblikket. Den slags er en vurderingssag, og det kan man ikke lade en computer afgøre. Det er jeg enig i, så det er ikke i den retning, jeg vil arbejde videre med emnet.

Mit bidrag skal i stedet være en yderligere præcisering af to væsentlige aspekter af at dømme offside: Hvornår og af hvem bolden bliver afleveret samt hvor spillerne befinder sig på banen. Det sidste er både vigtigt for at bestemme, om en angriber er tættere på målet end næstbageste forsvarsspiller, og for at afgøre, hvem afleveringen kommer fra.

Hvordan kan man så bestemme, om bolden bliver afleveret? Svaret er at kigge på boldens position og acceleration og sammenholde det med tidligere data. Hvis bolden har fået mere fart eller har skiftet retning, må den være blevet spillet, men der er også undtagelser fra dette. En knold på banen, en dribling, en forsvarsspiller der retter bolden af eller et skud på stolpen kan også ændre boldens bane, og disse begivenheder skal filtreres fra for at få et fornuftigt system, som ikke overbelaster dommerne med ubrugelig information. Og så er der i øvrigt ting som at angriberen skal være på modstanderens banehalvdel og at bolden skal spilles fremad, så der er nok af beregninger at foretage.

Forudsætningen for at kunne lave alle disse beregninger er, at man ret præcist kan bestemme spillernes placering på banen, og det har det tyske firma Cairos lavet et system, der kan gøre. Ved hjælp af radiosendere i spillernes benskinner og i bolden kan nogle omkringstående antenner modtage signalerne og udfra signalernes styrke beregne, hvor spillerne og bolden befinder sig. Denne måling foregår ca. tusinde gange i sekunder for at minimere risikoen for fejl, som menneskets øje end ikke kan opdage. Blev der eksempelvis kun samplet ti gange i sekundet, ville to spillere, der bevægede sig i hver sin retning med maksimal hastighed, kunne have flyttet sig mere end to meter i forhold til hinanden mellem hvert sample. Det er også grunden til, at menneskelige linjevogtere let kan tage fejl - det tager for lang tid at flytte øjet fra den afleverende spiller til forsvarslinjen.

De fleste af disse forhold tager Gert og Søren allerede højde for i deres speciale, men der er - heldigt for mig - stadig så meget at tage fat på, at det kan udgøre endnu et speciale. Jeg skal bare passe på ikke at fordybe mig så meget i fodbolddelen af projektet, at tekniske overvejelser bliver skubbet i baggrunden, for det er jo nok dem, jeg i bund og grund bliver bedømt på. Jeg regner i øvrigt med at give mulighed for at følge med i mit fremskridt her på siden, men det kommer ikke til at ske lige med det samme, så væbn dig med tålmodighed.

Mere i samme kategori

Indlæg om fodboldverdenen

Indlæg om mit speciale

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Kommentarer

Af Ricco (02/02-05 kl. 22:50)
- Jamen til lykke med det. Vi ved jo alle, at du er - om nogen - manden for opgaven :)

Af Niels Nielsen (22/03-05 kl. 15:46)
- Jeg har lovet at bringe noget i Dansk Fodbolddommer Unions off. organ FODBOLDDOMMEREN. Har du noget materiale som efter aftale med Gert og Søren kan bruges i den forbindelse. Med venlig hilsen Niels Nielsen Ansvh.redaktør

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk