Forside

Arkiv

26/09-04 OB-AaB 1-3 (1-2)

Lagt p 28/09-04

Der var klasser til forskel i den første halve time mellem Superligaens førerhold, OB, og et af holdene under stregen, AaB, og sæsonens bedste periode skaffede en fortjent 2-0-føring til de Røde. OB kæmpede sig tilbage i kampen med hårdt spil, hvilket kan blive dyrt op til Auxerre-kampen på torsdag. På et tidspunkt løb både Allan K. Jepsen, Thomas Kortegaard, Jacob Sørensen og David Nielsen humpende rundt, og to af dem måtte udgå kort efter.

Offensiv start

Kristoffer Arvhage afløste som ventet Bård Borgersen, som fik fire dages karantæne for sin udvisning og det efterfølgende skub mod Claus Bo Larsen, men ellers var startopstillingen den sædvanlige. Arvhage ser man ikke meget til i løbet af en kamp, men omvendt laver han heller ingen fejl, så han er helt sikkert en fin erstatning for Bård.

AaB lagde ud som lyn og torden og pressede OB højt oppe på banen, og allerede inden der var spillet tre minutter gav det pote. Trond Andersen fandt David Nielsen på forsiden af OB-forsvaret, og han spillede den første gang ud til Jacob Sørensen, som spillede ind på midten til Martin Ericsson. Ericsson vendte med bolden og spillede den igennem forsvarskæden til en fremstormende David, som alene med Arek Onyszko med en smule hjælp fra Ulrich Vinzents scorede sit første mål i Superligaen i denne sæson.

Allerede inden målet var David Nielsen tæt på at få en tilsvarende chance, da Kristoffer Arvhage brød et OB-angreb midt på banen og fik tacklet bolden hen til Martin Ericsson, hvis aflevering ikke røg helt igennem til David, som i øvrigt fejlagtigt var vinket off-side. David Nielsen og Martin Ericsson var mod OB atter en gang helt i topklasse, og Rasmus Würtz ydede en kæmpe præstation på midtbanen, og bidrog også meget i offensiven.

Drømmespil fra AaB

OBs backs fik ingen tid til at føre bolden frem, fordi Jacob Sørensen og Thomas Kortegaard gik langt frem for at presse. Presset foregik i øvrigt med udgangspunkt tæt på linjen, så der ikke var plads til at spille op langs linjen, hvilket forhindrede kantspillerne i at få bolden i fødderne. David Nielsen forhindrede dem i at spille bolden tilbage til centerforsvarerne, mens Martin Ericsson faldt lidt ned i banen sørgede for et overtal centralt på midtbanen. De to backs gik tæt på kantspillerne, og de lange bolde tog centerforsvaret sig af. Dermed var alle OBs opspilsmuligheder væk.

Det høje pres medvirkede ikke overraskende til, at bolden blev erobret langt fra eget mål, og så er der ikke så langt til modstandernes mål, og samtidig er der ikke så mange modspillere at skulle overspille. Har midtbanespillerne mod til at satse ved at løbe dybt straks efter bolderobring, kan bolden hurtigt spilles igennem modstandernes moidtbanekæde, og så kan der nemt skabes noget der minder om overtalssituationer omkring straffesparksfeltet, hvilket AaB udnyttede i det meste af første halvleg.

De farligste chancer kom fra venstre side, hvor Thomas Kortegaard havde stort held med at udfordre Ulrich Vinzents, der ellers er kendt som en rigtig god back. Udover flere gode indlæg havde Kortegaard et fint forsøg efter nogle gode driblinger fra ham selv og hurtige afleveringer fra Allan Jepsen og Martin Ericsson, men afslutningen med højrebenet sat midt i målet. I modsatte side gik det ikke helt så nemt for Jacob Sørensen, fordi der som regel blev lavet frispark mod ham. Taz havde også lidt mindre plads at boltre sig på, fordi det meste spil foregik i højre side.

Fortjent 2-0

Det var alligevel Jacob Sørensen, der stod for målet til 0-2. Thomas Lindrup var blevet så træt af aldrig at få bolden på kanten, at han var søgt ind i midten af banen. Her erobrede Thomas Augustinussen bolden fra ham, og efter fremadrettede førstegangsafleveringer fra Martin Ericsson, David Nielsen og Augu var Taz pludselig alene med målmanden, og han sparkede bolden hårdt over Onyszko efter at have hoppet over en desperat tacklende Lindrup.

Målet var fuldt fortjent, for OB havde ikke været i nærheden af afslutninger eller målsøgende spil på AaBs banehalvdel, hvis man ser bort fra et hjørnespark, Esben Hansen headede lige over. Det tog OBs trænerteam Troels Bech og Klavs Rasmussen konsekvensen af efter en halv times spil, da Søren Berg kom på banen i stedet for Esben Hansen, hvorpå Andrew Tembo blev flyttet ind centralt.

Hårdere spil ændrede kampen

Udskiftningen gav lidt mere kamp på midten af banen, så OB kom lige så stille tættere på deres normale spil med hårdt pres og hurtigt omstillingsspil. Allan K. Jepsen måtte heade et indlæg fra Thomas Lindrup til hjørnespark, og på det reducerede OB. Mwape Miti fik mast Thomas Augustinussen væk ved forreste stolpe, og Jimmy Nielsen kunne ikke nå frem og bokse bolden væk. På det tidspunkt havde han ikke haft bolden i hænderne endnu!

Første halvleg sluttede med et par grove tacklinger, og i hvert fald Rasmus Würtz og Mwape Miti burde have haft advarsler, men dommer Anders Hermansen nøjedes med at give advarsel til Andrew Tembo, som kom for sent til at tackle Jacob Sørensen. David Nielsen fik også gjort sig grundigt upopulær hos hjemmeholdets fans med sin kontante stil og lidt provokerende attitude. Duellerne med Fernando Derveld kom for en overraskende stor dels vedkommende ud til Davids fordel, og det var uden tvivl vigtigt i bestræbelserne på at fastholde spillet.

Det hårde spil fortsatte efter pausen, og der var ikke spillet mere end to minutter, før Mwape Miti havde lavet to store frispark, og David Nielsen holdt sig heller ikke tilbage. Generelt var OB dog det mest succesfulde hold i nærkampene, og derfor satte de sig på spillet. AaBerne fik svært ved at spille sig ud af situationerne, og offensivt var der for få spilmuligheder til en ellers nok en gang fantastisk Martin Ericsson, som for tiden gør hvad der passer ham.

Afbrænder af David, klasseredninger af Jimmy

OBerne kom til gengæld meget tættere på AaBs mål, og derfor var der flere spillere i og omkring feltet at slå indlæggene efter og til at samle løse bolde op. Efter et par vildskud fra distancen kom den første store mulighed efter ti minutter, da Jimmy Nielsen måtte hive en refleksredning op af ærmet på et Miti-hovedstød fra tæt hold.

Defensivt blev der stadig arbejdet hårdt på AaB-holdet, og OB havde svært ved at åbne forsvaret og få bolden frem til deres angribere, og indlæg var der også få af. Allan Olesen havde med kontant spil pillet pynten af Thomas Lindrup, mens Søren Bergs spil lige så meget er lagt an på at komme til afslutning selv. Allan K. Jepsen har det altid svært over for Berg, hvis stærke fysik og pågående stil gør ham til en farlig angriber, men ikke så meget til kantspiller.

Anden halvlegs største chance kom efter et kvarter, og igen stod der Martin Ericsson på den næstsidste fod og David Nielsen på den sidste. Et bandespil sendte David alene med målmanden, men han sparkede forbi det lange hjørne i en situation, hvor han med fordel kunne have ventet lidt og spillet på tværs eller afdrible Onyszko på egen hånd.

OBs største chance kom minuttet senere, da Kristoffer Arvhage og Thomas Augustinussen ikke fik kommunikeret ordentligt. Det resulterede i, at Augu gik op til en bold, han egentlig ikke kunne nå, og snittede den forbi Arvhage, hvilket Steffen Højer havde luret. Han kunne modtage bolden bag AaBs forsvar og løbe ind i feltet, hvor han med et skarpt træk satte Trond Andersen af, men heldigvis for AaB sparkede han over fra tolv meters afstand.

Skader midt i OB-pres

En ankelskadet Jacob Sørensen måtte lade sig udskifte med Martin Pedersen kort efter, og det sendte Thomas Kortegaard over i højre side. Her havde han svært ved at dække af og kunne heller ikke sætte sig igennem i offensiven. Der gik dog ikke mere end ti minutter, før også Kortegaard måtte gå ud med en ankelskade, og i hans sted kom Allan Gaarde ind. Gaarde fik lov at spille i angrebet, mens David Nielsen fik lov at spille højre kant.

I mellemtiden havde OB sat det store pres ind, og det skete i form af indlæg langt nede på banen, som de to backs sendte ind i et tætpakket felt. Den største chance i den periode var et indlæg fra midterlinjen i højre side, som Mwape Miti igen tvang Jimmy Nielsen til at lave en refleksredning på. Miti havde endnu en chance, da han tog endnu et indlæg fra højre side ned med brystet og fik afsluttet med en lumsk bold, som ramte jorden og var tæt ved at hoppe over Jimmy, der dig fik afværget.

Kontra afgjorde kampen

AaB var allerede begyndt at få nogle farlige kontraer, og blandt andet kunne Martin Pedersen med lidt helt have fået et straffespark, da han blev skubbet og dermed forhindret i at komme frem til et indlæg fra højre. To minutter efter Mitis sidste store chance blev kampen afgjort, da et kontraangreb efter stationer hos Thomas Augustinussen, David Nielsen, Martin Pedersen og Rasmus Würtz endte med en stikning til Ericsson, som køligt spillede på tværs til David, der havde let ved score sit andet mål.

David Nielsens position fik bremset Chris Sørensens fremstød i venstre side, og målet fjernede de sidste af den slags, da Jan Sønksen blev smidt frem i angrebet, og OB gik over til at spille med tre forsvarsspillere. Det var dog AaB, der havde størst glæde af den disposition, for det gav gode kontramuligheder for en klog og teknisk stærk Allan Gaarde, geniale Martin Ericsson samt en angrebsivrig David Nielsen, som ydermere havde held til at pille bolden fra Chris Sørensen flere gange. Desværre fik han en karantænegivende advarsel til sidst, da han faldt i en dribling i straffesparksfeltet.

Med scoringen gik dampen af OBs pres, og AaBs sejr kom aldrig i fare. Dermed blev det til en sejr på udebane over topholdet i Superligaen, og AaB er nu endelig over nedrykningsstregen. Med seks rigtigt gode kampe i træk er der ikke tegn på nederlag mod kriseramte Silkeborg, der har tabt fem gange i streg. Før da gælder det UEFA Cuppen, og her skal takterne fra den første halve time meget gerne følges op, for så har AaB gode chancer for at avancere til gruppespillet. Kom så de Røde!

OB-AaB 1-3 (1-2)

3. 0-1 David Nielsen
26. 0-2 Jacob Sørensen
36. 1-2 Mwape Miti
79. 1-3 David Nielsen