Forside

Arkiv

11/11-07 Nordsjælland-AaB 1-2 (1-1)

Lagt p 18/11-07

Et forsvarskiks af Danny Califf betød at AaB trods et stort overtag kun gik til pausen med 1-1, og da himlen åbnede sig med årets første snevejr og umuliggjorde fodbold så det ud til, at det skulle blive ved dette resultat. I fjerde minut af tre minutters tillægstid scorede Thomas Augustinussen dog sit første mål siden august sidste år, og så kunne AaB kravle op ved siden af København på førstepladsen.

Højt tempo

For tredje gang dette efterår måtte Martin Pedersen sidde udenfor med karantæne, og ikke overraskende blev hans plads overtaget af Steve Olfers. I forhold til Anderlecht-kampen var Kasper Risgård envidere blevet ofret for at give plads til Thomas Enevoldsen i venstre side af den midtbane, der som vanligt i Superligaen var stillet op som en diamant.

Thomas Enevoldsen skulle hurtigt komme i centrum, for allerede efter ti sekunder havde han kampens første mulighed. AaB startede med bolden og spillede tilbage til Thomas Augustinussen, som sparkede op mod Rade Prica, der lykkedes med at forlænge bolden frem til Jeppe Lund Curth. Curth lagde bolden tilbage til Enevoldsen, hvis forsøg gik forbi nærmeste stolpe.

Inden der spillet et minut havde AaB været nærgående igen, da flot opspil i venstre side endte med at Andreas Johansson kunne sende et indlæg ind bag forsvaret, men Johnny Lundberg kom før Jeppe Curth og fik sparket væk. Nordsjælland var heller ikke længe om at få deres første afslutning, da Dennis Cagara i efterdønningerne efter en dødbold lavede et tilsvarende indlæg, som Bajram Fetai i offsideposition flugtede lige på Karim Zaza, som reagerede hurtigt og holdt bolden ude af mål.

Det efterfølgende angreb sluttede også med en afslutning, da Rade Prica fik prikket bolden ud til Siyabonga Nomvethe, som sendte bolden fladt ind foran mål første gang. Her var Jeppe Curth løbet mod forreste stolpe og fik løftet bolden over mod bageste stang, men afslutningen tog oversiden af overliggeren.

Offensivt pres og hurtigt spil

Tre-fire farlige situationer indenfor de første godt tre minutter vidnede om en fin åbning på kampen, og det var heller ikke tilfældigt at nordsjællænderne kun stod bag én af disse, for AaB kom bedst fra start. Gæsterne satsede på at gå langt frem og presse de teknisk stærke modstandere til at sparke bolden frem i stedet for at spille, fordi man regnede med at kunne vinde de fleste dueller i luften.

Strategien havde god effekt, for det lykkedes som regel at forhindre Nordsjælland i at spille deres flydende pasningsspil, mens var overlegne i duelspillet og også fik fat i de fleste andenbolde. Herefter gik det hurtigt fremad med flade bolde igennem midten af banen, hvor der var masser af bevægelse fra de offensive folk, hvilket hele tiden gav mulighed for op-ned-op-kombinationer og førstegangsafleveringer på tredjemand.

En bolderobring midt på egen banehalvdel gav i den niende minut en ny god mulighed til AaB, da en tackling af Siyabonga Nomvethe gjorde at Danny Califf kunne spille frem til Andreas Johansson, som vendte med bolden og satte tempo på. Rade Prica hoppede over Johansson aflevering og fikserede dermed Johnny Lundberg, så bolden fortsatte ud til Jeppe Lund Curth, som fejlagtigt ikke blev dømt offside. Curth burde have afsluttet, men valgte at spille fladt ind mod Prica, og Dennis Cagara kunne blokere til hjørnespark.

Chokket overvundet

Den gode AaB-start led et voldsomt tilbageslag, da Bajram Fetai bragte hjemmeholdet foran efter en stor fejl af anfører Danny Califf. Fetai havde lagt en lang bold af til Martin Bernburg, som tog et alt for langt træk med den, men Califf sparkede forbi bolden og Bernburg kunne fortsætte mod mål. Da Michael Jakobsen på et tidspunkt blev nødt til at forlade Fetai for at presse Bernburg, spil den unge angriber Bajram Fetai fri, og han kunne fra nært hold score imellem benene på Karim Zaza.

Scoringen bragte dog ikke AaB ud af fatning, og allerede minuttet efter burde det være blevet til en udligning. Thomas Augustinussen spillede igennem midtbanen til Andreas Johansson, som spillede videre frem til Siyabonga Nomvethe, der fandt Thomas Enevoldsen på kanten. Hans indlæg blev afværget, men fra modsatte side kunne Allan Olesen sende et nyt indlæg ind foran mål, hvor Rade Prica umarkeret kunne heade på mål fra kanten af den lille felt, men ramte lige på Kim Christensen, og Nomvethes forsøg på riposten blev blokeret.

Udligningen lod ikke vente længe på sig, for Rade Prica havde fået indstillet sigtekornet og kunne heade Thomas Enevoldsens frisparksindlæg i mål fra straffesparkspletten. Forud var gået et godt gennembrud af Michael Jakobsen, som efter at have brudt et angreb fortsatte fremad med bolden og blev nedlagt af den tredje modstander, han løb forbi.

Presset dalede

Efter den flotte indledning faldt tempoet en smule midtvejs i halvlegen, hvor AaB dog fortsatte med at være det toneangivende hold. Defensiven fungerede rigtigt godt med et højt pres, og Thomas Augustinussen fik fat i rigtigt mange løse bolden på midtbanen, når Nordsjælland sendte lange bolde frem for at komme ud af presset. Samtidig virkede Augustinussen mere fortrolig med bolden end han har gjort siden han kom tilbage efter sin skade, og at har kunnet spille tre kampe på en uge vidner også om at han er på vej tilbage til sit gamle niveau.

Midtbanen var i det hele taget meget velfungerende både i erobringsspillet og i forsvarsspillet. Når hjemmeholdet spillede bolden rundt i bagkæden gik angriberne og kantspillerne meget tæt på de fire nordsjællandske forsvarsspillere, mens Andreas Johansson lå og skyggede for indspil til den centrale midtbane. Fik hjemmeholdet presset spillet længere frem ved enten at spille sig forbi det første pres eller vinde bolden efter et langt spark, samlede midtbanen sig meget og fik lukket spillet ned i et lille område.

En mislykket afslutning fra Siyabonga Nomvethe efter et afværget indlæg talte i skudstatistikken inden Rade Prica fik en stor mulighed igen. Jeppe Curth lagde en fremlægning fra Thomas Enevoldsen tilbage for fødderne af Prica, som med et enkelt træk bragte sig fri til skud, men venstrebensafslutningen var uden snert. Begge centerforsvarere hos Nordsjælland var gået på Prica på samme tid, så Andreas Johansson havde halvdelen af straffesparksfeltte for sig selv, hvis landsmanden havde haft øje for afleveringen på tværs.

Et boldtab af Steve Olfers var til gengæld ved at koste i den anden ende, da Martin Bernburg efterfølgende sled sig fri på baglinjen, men en glidende Danny Califf kom akkurat først på den flade tværaflevering. Nordsjælland fastholdt presset med et par dødbolde, og her kom Johnny Lundberg til afslutning efter en afværget indlæg, men skuddet gik forbi trekantsammenføjningen.

Et langskud fra Thomas Kristensen var bevis for at Nordsjælland i de sidste ti minutter af halvlegen var i teten, fordi AaB'erne havde brug mange kræfter på de mange løb. Det gav færre spilmuligheder fremad banen og flere boldtab, og så fik Nordsjælland tid til at spille bolden rundt og spillede sig med mange sideskift frem til flere indlæg. Det var dog AaB der havde halvlegens sidste forsøg, da Michael Jakobsen headede forbi på Thomas Enevoldsens hjørnespark, men Kim Christensen fik reddet helt ude ved stolpen.

Nye betingelser

Den store løbevillighed før pausen havde kostet hårdt hos en sygdomssvækket Andreas Johansson, der blev erstattet af Kasper Risgård. Ellers var den store ændring til anden halvleg, at græstæppet var blevet forvandlet til et snelandskab, hvilket vanskeliggjorde poleret fodboldspil. Spillerne havde samtidig svært ved at stå fast på det glatte underlag, så det blev svært at følge op på den flotte første halvleg.

Trods de svære betingelser startede også anden halvleg i et højt tempo, selvom det godt nok blev mere hårdt arbejde end hurtig boldomgang. Værterne startede bedst og havde flere farlige situationer omkring indlæg og standardsituationer, mens AaB en enkelt gang formåede at fastholde presset efter et frispark. Den første reelle afslutning stod der dog Jeppe Lund Curth på, efter at Allan Olesen havde brudt et angreb og startet spillet ved at ramme Rade Prica, der lagde den af, men det hårde skud havde Kim Christensen styr på.

Betingelserne var ikke ideelle for dribleren Siyabonga Nomvethe, der blev erstattet af mere hårdtarbejdende Mattias Lindström - i korte ærmer - efter ti minutter. Inden da havde Novethe dog kunnet overvære Steve Olfers levere et godt gennembrud og et fint indlæg fra venstresiden, men Jeppe Curths hovedstød gik lige forbi bageste stolpe. Tilfældigheder efter et frisparksindlæg gav Lindström en skudmulighed kort efter at være kommet på banen, men skuddet gik forbi.

En stor del af intensiteten forsvandt ud af kampen, idet der blev satset på sikrere afleveringer, hvilket betød at bolden gik mere sidelæns og ikke blev spillet så meget ind i de små områder foran straffesparksfelterne. Man turde ikke længere spille på en markeret medspiller, fordi det var svært at vende rundt, og i stedet endte mange angreb med indlæg fra siderne, og dem havde spillerne meget svært ved at få kvalitet i.

Sejr i de døende sekunder

Det var næsten kun på dødbolde at der var fare på færde, og således også efter en lille halv times spil, da Michael Jakobsen løftede bolden ind til Rade Prica, der fik sat god fart i hovedstødet, som Kim Christensen dog reddede. AaB havde mere boldbesiddelse som halvlegen skred frem, hvilket dels skyldes større styrke i nærkampene og dels skyldes at spillet fra begge hold var mere lagt an på lange bolde.

Mod slutningen havde dommer Nicolai Vollquartz et par mystiske kendelser imod AaB, blandt andet ved at stoppe spillet i en situation hvor Jeppe Curth var kommet fri til skud i feltet, mens en nordsjællænder lå skadet og havde gjort det i et stykke tid. Curth blev også fejlagtigt dømt offside, da han sparkede Mattias Lindströms indlæg på overliggeren, og her var Thomas Enevoldsen klar til at sparke på riposten. Enevoldsen var selv oplægger til et hovedstød fra Kasper Risgård, som blev rettet af to gange og var tæt på at trille i mål.

Heldigvis gik Nicolai Vollquartz ikke så meget op i de tre minutters tillægstid han havde signaleret, for det gav AaB tid til at afgøre kampen. Efter et af flere store frispark i overtiden sendte Michael Jakobsen bolden ind mod bageste stolpe, hvor bolden tilfældigt røg hen for fødderne af først Rade Prica og bagefter Thomas Augustinussen, som via underkanten af overliggeren sikrede AaB tre point og en delt førsteplads.

Nordsjælland-AaB 1-2 (1-1)

12. 1-0 Bajram Fetai
16. 1-1 Rade Prica
90. 1-2 Thomas Augustinussen