Forside

Arkiv

25/07-07 AaB-København 1-1 (0-0)

Lagt p 27/07-07

Striben af uafgjorte kampe er nu oppe på fire efter den forskudte sæsonpremiere mod de danske mestre fra København. Efter en lidt rodet start fik AaB sat sig på første halvleg, og kort efter pausen blev det til 1-0 på mål af Siyabonga Nomvethe, der dermed scorede for tredje kamp i træk. Kræfterne rakte dog ikke til en hel kamp på fuld damp, og i den sidste ende var 1-1 et fint resultat, selvom udligningen burde have været annulleret.

Ujævn start

AaB stillede op med de samme elleve som i weekendens kamp i Gent, selvom der ikke længere var spillere i karantæne. Martin Pedersen måtte melde afbud på grund af sygdom, og i den nye 4-2-3-1-opstilling har Mattias Lindström mistet sin plads på kanten til langt hurtigere Jeppe Lund Curth, hvorfor svenskeren måtte indlede på bænken.

Kampens første store chance kom i det andet minut, da AaB vandt bolden efter et langt spark fra Brede Hangeland, hvorefter man spillede sig stille og roligt frem ad banen med Danny Califf, Kasper Risgård, Thomas Enevoldsen og Andreas Johansson som stationer, inden Enevoldsen kunne stikke Rade Prica i dybden. Prica tog den med med brystet og sparkede første gang, med skuddet sad så tæt på Jesper Christiansen at han kunne nå at reagere.

Ellers var det småt med godt fodboldspil i den første del af kampen, hvor slagsmålet om herredømmet på midtbanen afstedkom en lang række frispark, som hver gang uden held blev hældt ind i straffesparksfelterne. Københavns første forsøg kom i det tiende minut efter et tidligt indlæg fra Michael Silberbauer, som Danny Califf gik galt af, hvorfor Morten Nordstrand kunne sende et skud ind i favnen på Martin S. Jensen i AaB-målet.

Defensivt stærke hold

Med Andreas Johansson foran Kasper Risgård og Thomas Enevoldsen på den centrale midtbane var AaB i overtal i det centrale område, hvor København og især Rasmus Würtz ikke fik lov til at spille bolden rundt. Gæsterne havde bolden meget i forsvaret, fordi AaB gav dem lov til at spille den rundt bagved, mens man var opmærksom på at komme i overtal i midten eller på kanten, når bolden blev spillet frem eller slået til duel.

København var en anelse mere offensive i deres forsvarsarbejde og forsøgte til tider at gå frem og presse den defensive del af AaB's hold til at begå fejl, hvilket også lykkedes en gang imellem. Det tvang AaB til at forcere opspillet ved at spille længere bolde, og det var guf for københavnernes centerforsvar, mens der var lidt mere held med at spille over kanterne.

Begge hold havde altså pænt styr på modstandernes opspil, og derfor var der ikke meget action i felterne i en første halvleg, hvor bolden tilbragte for lidt tid i græshøjde til at flydende spil var muligt. Til gengæld var der masser af nærkampe, og eftersom ingen af spillerne gav sig en tomme i nærkampene, var det en meget tæt og intens affære. De eneste nævneværdige chancer var et Niclas Jensen-frispark langt over mål, og et frisparksindlæg, hvor Jesper Christiansen gik helt forkert af bolden, hvilket Jeppe Lund Curth ikke fik udnyttet.

Lille AaB-overtag

Godt midtvejs i første halvleg faldt hyppigheden af frispark, og der begyndte at komme lidt mere fodboldspil ind i kampen. AaB var først til at få glæde af dette, da Rade Prica lagde bolden tilbage til Andreas Johansson, som tog chancen med et gennembrud og ville have spillet Prica fri med en god stikning, hvis ikke det var fordi Michael Gravgaard akkurat fik prikket bolden til hjørnespark.

Især på den centrale midtbane begyndte AaB at få bedre fat, og man fik lige det ekstra overskud der skulle til for at få bolden ned på jorden og spille mere med den. Andreas Johansson fik på den måde bragt sig fri til et par halvskæve skud udefra og et par næsten-chanceskabende afleveringer, mens Kasper Risgård med en godt gennembrud var tæt på at slippe igennem i feltet. Også unge Thomas Enevoldsen turde tage fat i bolden og vende med den, men var måske en tand for forsigtig og endte ofte med at spille bolden bagud.

Gæsterne fik ikke plads til at spille den frem fra forsvarskæden og endte oftest med at spille en lang bold fra en centerforsvarer ud mod en kantspiller eller fra en back frem mod angriberne. AaB'erne stod langt tilbage og var parate til kampene om andenboldene, så de eneste tidspunkter København fik fastholdt en smule pres på hjemmeholdet var i forbindelse med dødbolde.

Mere åbent

AaB lagde mere aggressivt fra land i anden halvleg og forsøgte at bruge rygvinden til at lægge et højere pres. Man havde allerede tilkæmpet sig et blokeret skudforsøg fra Rade Prica og et hjørnespark inden man efter to minutters spil fik frispark fra 35 meters afstand. Prica tog chancen og sparkede på mål, og bolden røg igennem muren, ramte en fod og sprang op i luften, og Siyabonga Nomvethe kunne i flyvende figur flugte den op i målhjørnet.

Med en føring i ryggen kunne AaB tillade sig at være lidt afventende igen og undlade at afgive bagrum til dybe stikninger. Når bolden blev erobret langt tilbage på banen var der god plads til at lave gennemløb fra midtbanespillerne, og dermed kunne AaB føre kontraangrebene op igennem midten - eventuelt med kantspillerne som tidlig station for at komme ud af det værste genpres.

En anden mulighed var at bruge Rade Prica som den første station, og det var tilfældet efter tolv minutter, da Kasper Risgård spillede fladt frem i fødderne på Prica. Prica holdt lidt i den, vendte rundt og sendte Andreas Johansson af sted med en dyb stikning, men Johansson sparkede lige forbi fjerneste stolpe efter at være løbet fra Michael Gravgaard. Svenskeren minder lidt om den tidligere engelske landsholdsspiller David Platt i udseende, statur og bevægelser, og han tegner til at blive en god spiller, når han kommer rigtigt i form.

På det tidspunkt havde Martin S. Jensen for første gang været i aktion for alvor, da Hjalte Bo Nørregaard forsøgte sig med et skud udefra, men den nye AaB-målmand var sikker i sin indgriben og holdt fast i bolden, da han landede på jorden. Ellers nåede Jesper Grønkjær et par gange højest på frisparksindlæg, men formåede ikke at dirigere bolden mod mål, og Grønkjær var generelt godt pakket ind kampen igennem.

Midtvejs i halvlegen burde Siyabonga Nomvethe have udbygget føringen, da en række flade afleveringer midt på banen endte med at Rade Prica kunne lægge en kort bold på tværs, men sydafrikaneren sparkede langt forbi på den store chance. I den anden ende kom Atiba Hutchinson til et skud i et kontraangreb, som Marcus Allbäck var tæt på at glide ind.

Afgørende udskiftninger

Hutchinson var kommet ind i stedet for Hjalte Bo Nørregaard lidt tidligere, og blev senere flyttet ud i højre side, da Rasmus Würtz måtte udgå med et vrid i anklen. På højre back kom Oscar Wendt ind og gik godt med frem i det område, som Hutchinson efterlader, når han løber ind i banen. Samtidig blev William Kvist Jørgensen flyttet frem på midtbanen ved siden af Michael Silberbauer, hvilket han kvitterede for med et godt forsøg udefra, som Martin S. Jensen ikke kunne holde.

Med et kvarter igen fik København udbytte af deres tiltagende pres, da Brede Hangeland kunne stige ugeneret op til et hjørnesparksindlæg fra Niclas Jensen, og fra seks meters afstand var hovedstødet utageligt. Til gengæld lavede Michael Silberbauer noget der lignede et stort frispark, da han forhindrede Kasper Risgård i at følge med Hangeland ind mod mål, så med lidt dommerhjælp var målet blevet annulleret.

Med Københavns indskiftninger og rokeringer havde de allerede fået overtaget, og med scoringen blev dette ikke mindre. Også AaB forsøgte sig med friske folk, men Súni Olsen og Mattias Lindström havde ikke samme effekt på AaB's hold. Siyabonga Nomvethe gik ind som den hængende angriber, da Andreas Johansson blev skiftet ud, men han havde ikke kræfter nok til at gennemføre de afgørende aktioner, som han tidligere havde været i hopla i.

Under pres

AaB'erne virkede meget trætte mod slutningen og kunne ikke spille sig ud af presset, og indskiftede Ailton Almeida havde en god hovedstødsmulighed efter gode driblinger af Atiba Hutchinson. Københavns lagde meget tryk over deres højreside med Hutchinson og Oscar Wendt, og Jeppe Lund Curth var drænet for kræfter i slutfasen efter en stor arbejdsindsats.

I slutfasen måtte Michael Jakobsen redde en løs bold på stregen efter at Martin S. Jensen ikke havde fået bokset ordentligt væk, men senere fik Jensen vist gode reflekser, da han reddede et forsøg fra Ailton, der dog var offside. Kampens sidste mulighed tilfaldt Allan Olesen, men Jesper Christiansen parerede hans knaldhårde skud ved fjerneste stolpe.

Flere scoringer blev det dog ikke til, og dermed indledte AaB sæsonen på glimrende vis med et point i den første kamp. I det meste af kampen var AaB et lille skridt foran, men til sidst rakte kræfterne ikke længere, og det sidste kvarter var hårdt at komme igennem. Efter fire uafgjorte i træk må sæsonens første sejr gerne komme på søndag, når Gent kommer på besøg til returopgøret i UEFA Intertoto Cup.

AaB-København 1-1 (0-0)

48. 1-0 Siyabonga Nomvethe
75. 1-1 Brede Hangeland