Forside

Arkiv

12/08-06 Midtjylland-AaB 1-0 (0-0)

Lagt p 17/08-06

Efter otte sejre i træk gik den ikke længere for AaB, der ikke fik udbytte af en stor overvægt i første halvleg og i stedet måtte indkassere et nederlag på 1-0 til Midtjylland. Thomas Augustinussens begyndende springerknæ kan hurtigt vise sig at blive en stor hæmsko for AaB, for da han begyndte at hænge i bremsen, fik hjemmeholdet skabt sig et lille overtag efter ellers at have været under stort pres kampen igennem.

Regn, regn, regn

Thomas Augustinussen var tilbage i startopstillingen efter en uges træning på skåneprogram, og dermed var det med den stærkest mulige midtbane, AaB stillede op til udekampen mod et ligeledes ubesejret hold. Siyabonga Nomvethe blev derfor sendt frem i angrebet ved siden af Rade Prica, hvilket kostede Jeppe Lund Curth pladsen fra start.

Himlet havde åbnet sig over SAS Arena hele dagen op til kampen, så de to hold blev budt på et dyngvådt græstæppe, da dommer Anders Hermansen fløjtede op. Det kunne også ses i kampens indledning, hvor spillerne flere gange gled rundt på den glatte bane uden at det dog resulterede i tilfældige chancer. Det våde vejr indbød til gengæld til fight og glidende tacklinger, og det bar kampen også præg af, ikke mindst i starten, mens græsset var mest glat.

Forsvarene nød godt af at det godt kan være svært at kontrollere bolden på en våd bane, hvor bolden ikke mister nær så meget fart af at hoppe på eller trille langs jorden. Den formindskede føling med bolden afstedkom en masse nærkampe midt på banen, og da der er rundt regnet halvtreds procent chance for at vinde en nærkamp, kom der også mange boldtab ud af det, hvilket naturligt nok gjorde angrebene korte.

Lav risiko

Samtidig blev der taget færre chancer i opspillet, hvor bolden oftere end tidligere på sæsonen blev slået til duel, så den i det mindste ikke blev tabt på et farligt sted. Et andet symptom på at der blev taget færre chancer var, at bolden ofte blev spillet helt tilbage til målmanden frem for et konstruktivt sideskift, en kort aflevering til en modløbende midtbanespiller eller en aflevering igennem en af modstandernes kæder.

Første synlige tegn på at det var farligt at spille det korte pasningsspil kom efter fem minutters spil, da Rasmus Würtz' aflevering på tværs blev for upræcis. Dennis Sørensen opsnappede bolden, afdriblede en enkelt AaB'er og spillede igennem forsvarskæden, hvor Klaus Kærgård heldigvis kom ud i så spids en vinkel, at der kun var plads til at forsøge en afslutning imellem Jimmy Nielsens ben, og det havde AaB-keeperen læst.

Allerede i det andet minut havde AaB haft deres første halve chance, da Rade Prica headede et Michael Jakobsen-indlæg på tværs i straffesparksfeltet, men en forsvarer nåede på tværs og fik blokeret Rasmus Würtz' skudforsøg. Würtz er begyndt at deltage rigtigt meget i det offensive spil og tager mange dybe løb, og det er den slags, der gør det svært for modstanderne at dække op, og han er da også blevet belønnet med en landsholdsplads for sin fine udvikling, selvom han stadig kæmper lidt med førsteberøringerne.

Efter en lidt rodet start med sikkert spil og mange boldtab fra begge hold fik AaB godt fat i deres spil og skabte sig et overtag, der skulle vare halvlegen ud. Et godt presspil tvang midtjyderne til ofte at sparke langt, og det gav AaB-forsvarerne gode betingelser for at sætte spillet konstruktivt i gang frem for at spille baglæns, og samtidig blev afleveringerne en tand skarpere. Dermed holdt AaB bedre fast i bolden, og hjemmeholdet kunne sættes under et konstant pres uden at AaB skulle løbe ret mange meter mod eget mål.

Kapløb

De fleste lange bolde fra hjemmeholdet blev som nævnt håndteret let af AaB's velfungerende midterforsvar, så selvom Klaus Kærgård er meget hurtig og forsvaret stod fremme ved midten, kom han aldrig til fadet. Kun når de fik spillet sig udenom det første pres og kunne spille bolden i dybden over kanterne kom der lidt fare på færde, fordi de fleste offensiv-spillere for Midtjylland har god fart i støvlerne og kan udfordre mand mod mand.

Især Simon Busk Poulsen har disse to egenskaber som spidskompetence, og langt de fleste vellykkede Midtjylland-angreb startede med udfordringer fra hans side - enten fordi han kom til indlæg eller fordi han fremtvang en dødbold. Dette var også tilfældet, da et langt indkast endte med en skudforsøg fra Jesper Mikkelsen, der røg langt over. De eneste andre chancer, hjemmeholdet havde før pausen, var et skudforsøg fra Mikkel Thygesen efter en fejlaflevering fra Allan Olesen og et skud langt udefra af Femi, som heller ikke voldte Jimmy Nielsen problemer.

Ellers er Midtjylland meget offensive i den forstand at de hurtigt er mange mand med fremme, når de angriber, og en stor del af dem løber i straffesparksfeltet for at komme til afslutning på de indlæg, de hurtige kantspillere kommer frem til. AaB-holdet er dog meget disciplineret og når som oftest på plads til at håndtere indlæggende, og så er Danny Califf utroligt stærk i luftrummet. Amerikaneren er også meget agressiv i nærkampene og hurtig i vendingerne, så modspillerne får sjældent noget ud af duellerne med Califf. Med bolden er han ikke nogen ørn, men her har han til gengæld en imponerende kølig og teknisk stærk makker i Kasper Risgård, der kan føre bolden frem og heller ikke viger tilbage for at spille den svære aflevering eller sætte en mand af.

Chancer nok til afgørelsen

Midtjyske angreb var en sjældenhed, og midtvejs i første halvleg begyndte AaB-overtaget at kaste chancer af sig. Fredrik Winsnes stjal bolden fra Dennis Sørensen, der havde taget et for langt træk, og spillede frem til Siyabonga Nomvethe, som vendte rundt og spillede imellem to mand til Winsnes, der havde fortsat sit løb fremad. Nordmanden spillede frem til Rade Prica, der med et skarpt træk kom bagom Magnus Troest og efterfølgende løftede bolden over en fremstormende Anders Rasmussen, men afslutningen endte på trekantsammenføjningen.

Herefter skulle der blot gå to minutter til den næste chance, og her var Fredrik Winsnes helt tilbage ved eget målfelt for at hente bolden. Med en lang bold, som først Thomas Augustinussen og siden Rade Prica headede videre, bragte han Siyabonga Nomvethe i en god position til at udfordre på kanten af straffesparksfeltet, og det gjorde han ved at løbe på tværs og afslutte lige over mål med venstrefoden. Nomvethe er ikke god til at spille med ryggen mod modstandernes mål, men i første halvleg kunne han ofte modtage bolden i løb eller med plads til at vende rundt, og så er han en giftig herre.

Anders Hermansen overså et mindre overfald på Nomvethe, der blev stoppet midt på banen med en stempling på hoften i en situation, der ellers kunne være blevet en god kontramulighed sat i gang af Fredrik Winsnes. I stedet burde Thomas Augustinussen have scoret på en stor chance, som opstod efter at AaB hurtigt havde generobret bolden efter et boldtab, men Siyabonga Nomvethes hovedstødsaflevering på tværs efter Rade Pricas gode indlæg blev ikke behandlet efter fortjeneste og endte over mål.

To minutter før pausen burde den føring, som hang i luften og havde været klart fortjent, være opnået, men Rade Prica havde ikke fået målstøvlerne med til SAS Arena i Herning. AaB havde haft bolden i lang tid og spillet Mattias Lindström fri til indlæg fra højre side, og i to forsøg fik han sendt bolden ind foran mål, hvor Thomas Augustinussen kun kunne snitte bolden. Bagved stod Rade Prica klar til at tæmme bolden, og da han var den hurtigste til at reagere, kom der også en god afslutning på, men Anders Rasmussen klarede med en hurtig fodparade.

Langsom smuldren

AaB startede anden halvleg som første var sluttet, og Rade Prica havde første afslutning, da han tog chancen langt ude fra efter et godt pres, som havde ført til en bolderobring. Siyabonga Nomvethe var også tæt på i indledningen til anden halvleg, da et massivt midtbanepres endte med at Mattias Lindström kunne lægge et fladt indlæg fra højre side, men Anders Rasmussen nåede bolden lige før Nomvethe.

Thomas Augustinussen var dog begyndt at få smerter i sit begyndende springerknæ, og dermed kunne AaB ikke holde presset som i første halvleg. Hjemmeholdet fik derfor lettere spil og havde succes med hurtigt at spille bolden igennem AaB's midtbane og ud på kanterne eller helt frem til Dennis Sørensen og Christian Olsen, der nu lå som angrebsduo. På denne måde kom Jesper Mikkelsen til et skud fra distancen efter et sideskift, og hans debuterende backkollega Kolja Afriyie havde et ikke helt ufarligt skud i sidenettet efter et sideskift til højresiden, ligesom Claus Madsen kom til et skud efter et afværget indlæg.

I det manglende presspil blev AaB trykket længere tilbage end ønsket, og nu var det pludselig gæsterne der endte med at sparke lange, upræcise bolde frem til nogle stakkels angribere, hvor kun Rade Prica formåede at vinde duellerne en gang imellem. AaB's eneste afslutning i denne svære periode af kampen var et langskud fra Thomas Augustinussen efter at Rade Prica havde holdt godt i bolden efter et indkast, mens hjemmeholdets Mikkel Thygesen sparkede en ripost efter et hjørnespark langt over.

Et mål ned i den gode periode

Herefter måtte Thomas Augustinussen lade sig udskifte og erstatte af Thomas Kortegaard, og der gik ikke længe inden AaB igen fik styr på tingene og begyndte at spille den anden vej også. Rade Prica fik taget en lang bold fra Michael Jakobsen ned i feltet og spillet ud til Syiabonga Nomvethe, der desværre ikke nåede at spille på tværs inden Anders Rasmussen kom ud og blokerede.

Den gode periode blev forsøgt udnyttet ved at sætte Jeppe Lund Curth ind i angrebet, hvilket kostede en ellers stærkt spillende Mattias Lindström pladsen, så Siyabonga Nomvethe kunne komme ned på kanten og lægge endnu mere tryk på offensivt. Midtjylland stod dog bag den næste chance, da en hurtig kontra endte med et fladt indlæg fra Dennis Sørensen, som Christian Olsen lavede en kvalificeret afslutning på, men Jimmy Nielsen stod på det rigtige sted.

Minuttet efter gik det dog galt, da Rasmus Würtz fejlede en aflevering midt på banen. Thomas Kortegaard reddede i første omgang situationen og fik tacklet bolden hen til Würtz, der nok en gang tabte den til allestedsnærværende Ajilore Oluwafemi, som løb frem med bolden og spillede dybt til Christian Olsen, der lige nøjagtig lå på den rigtige side af offsidegrænsen. Allan Olesen gjorde alt hvad han kunne for at nå tilbage, men Olsen fik afsluttet lige inden Olesen kunne blokere med en glidende tackling, og ydersideafslutningen gik også udenom Jimmy Nielsen og i nettet.

Småchancer for udligning

Et etmålsnederlag var naturligvis ikke noget, AaB var interesserede i, så man forsøgte med endnu en offensiv udskiftning, hvor Jeppe Curth kom ned på den offensive midtbane, mens Chrys kom ind i angrebet. Begge indskiftere nåede et forsøg inden kampens afslutning, og begge gange var det på frisparksindlæg fra Thomas Kortegaard i højre side. Curth headede det første indlæg forbi, men kunne heller ikke vriste sig ordentligt fri til at afslutte, mens Chrys ligeledes forgæves forsøgte med en akrobatisk flugtning i kampens overtid.

Det helt store pres for udligning blev det dog ikke til, fordi Midtjylland spillede kløgtigt ved at holde godt fast i bolden langt væk fra eget mål. Man turde stadig frigive kantspillerne til at løbe kontra, og med lange bolde kom man hurtigt ned i den anden ende med et offensivt indstillet AaB-hold halsende efter sig. Med to angribere på midtbanen knækkede AaB over på midten, og det usammenhængende pres endte med at man blev nødt til at løbe hjem og forsvare sig, inden man kunne angribe igen.

Med nederlaget mistede AaB førstepladsen til Nordsjælland med en bedre målscore, ligesom man forsømte chancen for at tangere klubrekorden på ni sejre i træk. En ny serie af sejre kunne passende starte på søndag mod Randers, som AaB skylder revanche efter pokalmiseren i foråret, hvor Randers efter to uafgjorte kampe og et selvmål gik i finalen på flest scorede udebanemål og senere gik hen og vandt finalen også.

Midtjylland-AaB 1-0 (0-0)

80. 1-0 Christian Olsen