Forside

Arkiv

29/11-03 Esbjerg-AaB 4-2 (2-0)

Lagt p 30/11-03

AaB kom aldrig i gang i første halvleg og tabte derfor kampen i Esbjerg med 4-2, selvom de sagtens kunne have vundet.

Esbjergs pres

I første halvleg kunne AaB slet ikke få spillet til at køre, og de røde producerede faktisk ikke et eneste farligt forsøg i de tre kvarter inden pausen. Esbjerg lagde et voldsomt pres, og mindede på mange måder om Brøndbys hold i den sidste del af halvfemserne: Et højt boldpres, hvor de mange bolderobringer straks blev fulgt op af lange bolde ned bag modstandernes forsvarskæde. Når man spiller på den måde bliver modstanderens forsvar nødt til at vende om og løbe ned mod eget mål, hvilket i svær grad forringer muligheden for at gøre noget konstruktivt med bolden. De to angribere og kantspillerne på midtbanen skal så gå meget aggressivt efter bolden for på den måde at stresse forsvaret til at lave fejl. Samtidig skubber hele holdet op for at erobre andenbolde - og vel at mærke erobre bolden, mens spillerne er i fart og på vej mod målet. Formår forsvaret ikke at afværge situationerne, bliver der dermed stor chance for at få en afslutning, og med så mange spillere i fremadrettet løb er der også gode muligheder for at få mange mand med i feltet, hvilket jo altid kan give farlige situationer.

Mulighederne for at komme ud af sådan et pres handler basalt set om nærkampsstyrke. At kunne erobre bolden i de mange dueller, der uvægerligt vil komme, når der spilles i så højt tempo, og at kunne sætte en mand af. Lykkes det at sætte sin direkte modspiller af, er der gode muligheder for at udnytte, at modstanderne er i fremdrift, fordi en god aflevering og et par vågne medspillere kan sætte mange mand af og skabe en overtalssituation i den anden ende af banen.

Når det ikke lykkedes for AaB i første halvleg hang det til dels sammen med, at Esbjerg i de situationer, hvor en AaB-spiller fik sat en modspiller af, var 'gode' til at lave et lille frispark, så holdet kunne nå at komme på plads. En anden årsag kan være, at Jacob Krüger spillede første halvleg i centerforsvaret. Ikke, at han spillede dårligt eller lavede nogen særlige fejl, for det gjorde han nemlig ikke, men hans største force er ikke ligefrem omgangen med bolden. Her fungerede det bedre i anden halvleg, hvor hans plads var blevet overtaget af Trond Andersen, hvilket gav plads til Stefan Schmidt på midtbanen og altså kostede Krüger pladsen. Disse to spillere er vel nok de to på AaBs hold, som har bedst styr på bolden i pressede situationer, og med Schmidts bevægelighed blev det også nemmere at finde en fri medspiller.

Ændringer i anden halvleg

Sammenholdt med et skifte til 3-5-2 og dermed en mere kompakt midtbane (efter lidt startvanskeligheder, som godt kunne have kostet et mål) og meget mere aggresivitet i nærkampene, havde omrokeringen den virkning, at AaB i anden halvleg skabte en hel del chancer - en skarp modsætning til første halvleg, hvor der ikke blev skabt en eneste målchance. Silberbauer skabte en masse fra sin nye position bag de to angribere og havde flere farlige dybdeløb. Endnu bedre blev spillet, da Thomas Augustinussen kom på banen i stedet for Simon Bræmer, der havde haft det svært.

Bræmer og Lundberg fik ikke fat i mange bolde i første halvleg trods stor ihærdighed, og her havde det nok pyntet med en David Nielsen på holdet. David er uden tvivl mere nærkamps- og hovedstødsstærk end den første times angrebsduo, og ville kunne holde bedre på bolden og dermed give mere tid til at organisere holdet, inden bolden kom tilbage i hovedet på de stakkels forsvarsspillere. Augu har lidt af de samme kvaliteter, men det var ikke dem, Søren Kusk satsede på lørdag.

Augustinussen var også indblandet i AaB's udligning, hvor han med en flot og godt set førstegangsaflevering fik spillet Christian Lundberg fri. Den bedste detalje ved det mål var dog Stefan Schmidts aflevering til Augu, som var en perfekt maskeret, vinklet aflevering som snød to Esbjerg-spillere. Det første mål kom efter en kontra, hvor Mads Bro Hansen førte bolden op i højre side og spillede den over i venstre side, hvor Allan K. Jepsen slog et flot indlæg. Mads Bro Hansen forsøgte et saksespark, og bolden røg hen til Lundberg, som via foden på en forsvarsspiller scorede endnu et mål i AaB-trøjen. Den mand er giftig!

Desværre var AaB bagud 2-0 på det tidspunkt på mål af Jakob Poulsen og Jess Thorup efter to mål, hvor Jimmy Nielsen havde lappen på dem begge. Havde det været 'en af de dage', havde AaB kunnet gå til pausen med en massivt ufortjent 0-0, men sådan en dag var det desværre ikke, selvom Jimmy havde flere rigtig gode redninger - især i starten af anden halvleg, hvor forsvaret flød en smule, indtil organisationen kom rigtigt på plads på det ommøblerede hold.

Forskellen

De to Esbjerg-mål viste tydeligt forskellen på de to hold i første halvleg. Det første mål kom efter et halvdårlige afleveringer fra Thomas Bælum og Allan Olesen, hvor Esbjerg erobrede bolden og tordnede ned mod AaB's mål med AaB'erne halsende efter sig. 2-0-målet var et resultat af, at AaB forsøgte at spille sig ud af problemerne frem for at satse på det sikre med en lang bold eller et spark ud over sidelinjen. Endnu en gang brød Esbjerg opspillet, og så gik det stærkt, og det hele endte med, at Tommy Bechmann spillede Thorup fri med en fiks hælaflevering, som blev sparket op i hjørnet.

Omkring AaB's udligning var der flere gange optræk til mål - blandt andet skød Michael Silberbauer over mål på en ripost fra en flot Lars Winde-redning af et Lundberg-skud - men da det endelig lykkedes at udligne, gik der kun ét minut, før de igen var bagud. På et indlæg fra Esbjergs højre side var der pludselig tre angribere mod to forsvarere omkring det lille felt, og så kunne Tommy Bechmann score på en lidt tilfældig nedfaldsbold. AaB blev ved med at skabe småchancer, men lyset blev slukket fem minutter før tid, da Tommy Løvenkrands med stor kraft slap igennem i venstresiden og kunne lægge bolden skråt tilbage til Jerry Lucena, som kunne flugte bolden ind helt ude ved stolpen. Jerry Lucena er den store boldspiller på Esbjergs hold og virker som en kølig spiller med en god boldomgang, og samtidig kæmper han hårdt og løbet meget.

Alt i alt må Esbjerg sejr siges at være fortjent, men det er alligevel bittert at tabe, når man har haft en så god periode midt i anden halvleg og har hentet en 2-0-føring, hvorefter man smider det væk et minut senere. Det skal revanceres mod Brøndby...

Esbjerg-AaB 4-2 (2-0)

24. 1-0 Jakob Poulsen
35. 2-0 Jess Thorup
66. 2-1 Christian Lundberg
73. 2-2 Christian Lundberg
74. 3-2 Tommy Bechmann
86. 4-2 Jerry Lucena