Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

13/12-05 Djurgården-AaB 2-1 (2-0)

Lagt p 16/12-05

Sæsonens allersidste opgave gav et godt billede af, hvoran AaB's efterår er forløbet. Spillet var til tider rigtigt flot, og reelt var man bedre end de svenske mestre fra Djurgården, men det er skarpheden i de to straffesparksfelter der afgør kampene. Marginalerne var heller ikke denne gang på AaB's side, og man burde have haft et straffespark efter kun fem minutter, ligesom Djurgårdens første mål lignede en offside, og endelig blev Allan Olesen til sidst fejlagtigt vist ud.

Lille overtag

Kampen blev spillet på Södertälje Fotballsarena langt, langt væk fra Stockholms centrum, fordi der findes et stadion med kunstgræs, som altså ikke tager skade af at blive brugt om vinteren. Det må være AaB's første turneringskamp på kunstgræs, og selvom man havde trænet på de nye kunstgræsbaner på AaB siden kampen i torsdags, så man ikke ud til at være helt fortrolige med underlaget. Der var i hvert fald nogle tekniske fejl undervejs, som skyldtes fejlvurderinger af boldens opspring, som er lidt højere end på græs.

For at komme til Södertälje Fotballsarena skal man bruge over en time med først tog og siden bus, og det havde kun 1309 tilskuere valgt at gøre på en forfærdeligt kold decemberdag kun 11 dage før jul. 11 er også antallet af spillere på et fodboldhold, og i AaB's startopstilling var ti af disse gengangere fra kampen mod IFK Göteborg fem dage tidligere. Ole Tobiasen blev udvist i den kamp, så Michael Jakobsens makker i midterforsvaret hed for sidste gang Marco Reda, der ligesom Tobiasen forlader klubben ved sæsonafslutningen.

Endnu en lighed mellem de to centerforsvarere er, at de ikke fuldførte deres sidste kamp for AaB. Marco Reda måtte midtvejs i anden halvleg udgå med en skade efter ellers at have leveret en god indsats, hvor han trådte frem som en ledertype med overskud til mere end at forsvare. Hele tiden ivrig efter at få skubbet forsvaret langt frem og gøre spilpladsen for Djurgården så lille som muligt, forudseende i sine indgreb og med teknikken og overblikket til at være konstruktiv både med bolden og med løb fremad - og vel at mærke også i de perioder, hvor AaB hang lidt i bremsen.

Det gjorde de ikke i kampens indledning, hvor AaB var det boldbesiddende hold og fik presset spillet pænt langt frem. Man fik spillet sig frem til nogle frispark uden at komme til de helt store chancer, men man burde have fået tilkendt et straffespark, da en svensk forsvarsspiller spillede bolden med hånden i forbindelse med et af frisparkene. Thomas Augustinussen havde også skud forbi målet i kampens indledning.

Brede kanter

Langsomt fik Djurgården bedre styr på deres forsvarsspil på det centrale område, så AaB ikke længere kunne få gang i noget spil midt på banen. Derfor kom bolden hele tiden ned omkring forsvaret at vende, og så er det sværere at spille kantspillerne i gode situationer, fordi modstanderne får mere tid til at sideforskyde holdet og undgå undertalssituationer.

For at kunne bibeholde presset er det nødvendigt at kunne true centralt, og en af måderne at gøre dette på er at lade kantspillerne skiftevis gå ind i banen for at give flere spilmuligheder, hvilket også åbner for fremstød fra backs. Både Jeppe Lund Curth og Mattias Lindström lå imidlertid meget bredt, og det gav Djurgårdens tremandsmidtbane mulighed for at koncentrere sig om AaB's to centrale midtbanespillere og Martin Ericsson, når han faldt ned i banen.

Fordelen ved at kantspillerne ligger bredt er, at de ofte kan findes med sideskift, og dette gør sig især gældende mod et hold som Djurgården, hvor kantspillerne optræder i angrebskæden, fordi der så er langt mellem back og angriber og tid til at udfordre. Desværre fik AaB's kantspillere ikke rigtigt overtaget mod Djurgårdens backs, hvilket også hang sammen med, at de af og til blev nødt til at holde for længe på bolden, fordi der ikke var nok spillere i feltet. Når der blev slået indlæg var de dog ikke skarpe nok, og oftest lå de på forsiden af forsvaret, hvor de er lettere for forsvaret at håndtere, selvom der af og til var plads til at slå dem ind i bagrummet.

At der ikke var så mange spillere i straffesparksfeltet skyldes dels at man ikke kunne presse spillet så langt frem, når man blev nødt til at spille tilbage til forsvaret, og dels at man manglede det sidste gram i indstillingen. I nærkampene holdt man lidt igen, og de offensive løb kom lidt for sent til at man kunne lægge pres på Djurgården straks ved bolderobringer. Det sidste hænger sikkert sammen med en forståelig respekt for Djurgårdens kontrafase, som viste sig så farlig i den første kamp.

Djurgårdens kontraspil

Kontraspillet hos Djurgården begyndte alligevel at få sin effekt efterhånden som AaB mistede grebet om spillet. Rasmus Würtz måtte tage et advarsel for et professionelt frispark mod Siyabonga Nomvethe, der i fuld fart var på vej mod en en-mod-en-situation med Michael Jakobsen, som var sidste mand. Situationen opstod efter at Thomas Augustinussen havde headet forbi på en stor hovedstødsmulighed på et indlæg fra højde side og der var et par AaB'ere der ikke havde været hurtige nok til at tage returløbene. Hovedstødet fik ikke ret meget fart, men havde afslutningen siddet i modsatte side af målet, havde Oskar Wahlström ikke haft nogen chance for at nå den.

Minuttet senere gik det dog galt, da AaB-forsvaret var uopmærksomme på et hurtigt taget frispark, og alene med Jimmy Nielsen scorede Mattias Jonson i to forsøg fra en position, der mindede om offside. På trods af at kampen blev vist på storskærm på stadion kunne der ikke fremvises nogle tv-billeder, der viste situationen fra en vinkel, hvor man kunne se både bold og spillere ved offsidegrænsen.

I de følgende minutter var Djurgården igen nærgående, da Jimmy Nielsen kun kunne halvklare et skud fra Mattias Jonson, hvorefter Siyabonga Nomvethe headede over på riposten. I den anden ende var de dog også tæt på at score selvmål, da Mattias Lindström for en gangs skyld fik sendt et indlæg ind bag forsvaret, som de altså havde svært ved at håndtere.

Kæmpeafbrænder straffet

Thomas Augustinussen havde igen chancen for at komme på måltavlen, da Simon Bræmer lagde et indlæg fra Jeppe Lund Curth ned for fødderne af Augustinussen, men han sparkede forbi på den kæmpe mulighed. Simon Bræmer gjorde det fremragende som targetman og var god til at holde de store, stærke svenske forsvarsspillere væk fra bolden, ligesom de fleste af hans boldberøringer var mere end vellykkede.

I stedet for en udligning blev det 2-0 til Djurgården, da Siyabonga Nomvethe fikserede et par AaB-spillere med en skudfinte og lavede et gennembrud til baglinjen. Allan K. Jepsen kunne akkurat ikke nå at tackle ham inden han fik slået indlægget, og midt for mål fik Kári Árnason et frit hovedstød, selvom både Marco Reda, Michael Jakobsen og Jimmy Nielsen var lige i nærheden. Árnason fik i øvrigt hele fire henstillinger uden at se det gule kort af kampens mindre gode dommer, norske Terje Hauge.

AaB lod sig i den sidste halvdel af første halvleg presse langt tilbage, hvorfor Djurgården også fik gang i deres pasningsspil, og med individuelt stærke offensivspillere blev de også nærgående og kom frem til flere dødbolde. Marco Reda forsøgte hele tiden at få forsvaret til at træde et par skridt længere frem og var også mand for at gøre sig spilbar ved bolderobringer, men der var for få medspillere, der havde mod til at følge trop.

Mere agressivitet

Efter den varme pausete var det et mere beslutsomt AaB-hold, der gik på banen, og på dødboldene var det nu AaB-spillere, der kom først på de fleste bolde. Alligevel fik Markus Johannesson afsluttet på et hjørnespark, der var kommet efter et skudforsøg fra Tobias Hysén, og også Daniel Sjölund forsøgte sig uden held fra distancen.

Ti minutter efter pausen fik Thomas Augustinussen endelig scoret på en af sine mange chancer. Efter et godt angreb modtog Allan K. Jepsen bolden i venstre side og spillede ind på kanten af feltet til Simon Bræmer, der igen fik lagt bolden godt til rette for Augu, hvis venstrebensforsøg sneg sig ind i modsatte side af målet.

Kort efter målet måtte AaB rokere rundt på holdet, da Marco Reda skadet måtte udgå, hvormed Thomas Kortegaard kom ind på midtbanen og målscorer Augustinussen optrådte i forsvarskæden. Umiddelbart gjorde det ikke den store forskel, for begge spillere opretholdt den agressivitet, holdet havde lagt for dagen efter pausen. Der blev også stadig satset offensivt med flere fremadrettede løb.

Trods den øgede agressivitet kom AaB ikke frem til de helt store chancer, for Djurgården havde læst AaB's spil og opsnappede mange af de sideskift, der skulle have givet mulighederne. Man formåede dog at fastholde spillet det meste af tiden, og Djurgården havde ikke meget at byde på efter AaB's reduceringsmål. Med udskiftningen af Siyabonga Nomvethe var der heller ikke så meget fart over deres kontraspil, så AaB satte sig tungt på spillet.

Håbløs udvisning

Artim Sakiri kom ind for en halvhjertet Mattias Lindström, der må se frem til at få opereret sine knæ, så han kan spille uden smerter igen, for han har mere i sig end han har vist i efteråret. Med Sakiri på banen kom der mere flow i spillet midt i banen, og hans sideskift lå så præcist, at Robert Stoltz ikke kunne fange dem. Det gav den nye højrekant Jeppe Curth en god mulighed bagest i feltet, men han kunne ikke ramme målet.

Mulighederne for en udligning blev stærkt forringede, da man ti minutter før tid blev reduceret til ti mand efter et kontraløb. Allan Olesen havde tidligt i forløbet lidt fat i Stefan Batan og fik kæmpet sig op på siden af ham, hvorefter de to spillere fortsatte nærkampen skulder mod skulder, indtil Batan tvang Jimmy Nielsen til en god redning. Allan Olesen fratog på ingen måde Batam en oplagt scoringsmulighed, og derfor var det helt hen i vejret af vise ham bort for en nødbremse.

Lige inden udvisningen havde AaB erstattet Jeppe Lund Curth med Poul Hübertz, så det var et meget offensivt hold, der måtte fortsætte med kun tre i bagkæden. Djurgården var dog så pressede, at de skiftede ud og gik over til en klassisk 4-4-2 for bedre at kunne stå imod defensivt. AaB fortsatte trods en mand i undertal med at være det dominerende hold, men mere end et kikset skudforsøg fra Artim Sakiri blev det ikke til i slutfasen.

Med kun ét point i de første tre kampe skal AaB hente mindst to sejre i de sidste tre Royal League-kampe, som spilles 9.-16. februar, for at klare sig videre til kvartfinalerne. I de tre første kampe har AaB været mindst på højde med modstanderne, og kan man undgå at give målene væk så let, skulle der være gode muligheder for at klare skærene. Men først kommer historiens vel nok korteste vinterpause.

Djurgården-AaB 2-1 (2-0)

27. 1-0 Mattias Jonson
36. 2-0 Kári Árnason
56. 2-1 Thomas Augustinussen
80. Udvisning Allan Olesen

Djurgården

Oskar Wahlström - Niclas Rasck, Toni Kuivasto, Markus Johannesson, Robert Stoltz - Johan Arneng, Kári Árnason - Siyabonga Nomvethe (72. Stefan Batan), Daniel Sjölund (82. Stefan Bergtoft), Tobias Hysén - Mattias Jonson (65. Jesper Håkansson).

AaB

Jimmy Nielsen - Allan Olesen, Marco Reda (58. Thomas Kortegaard), Michael Jakobsen, Allan K. Jepsen - Mattias Lindström (63. Artim Sakiri), Rasmus Würtz, Thomas Augustinussen, Jeppe Lund Curth (76. Poul Hübertz) - Martin Ericsson, Simon Bræmer.

Mere i samme kategori

Kampe mod Djurgården

Kampe i Royal League

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk