Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

Lys forude

Lagt p 14/09-05

I dag fik jeg langt om længe hul igennem til det sidste delsystem i det speciale, mit eget bygger på. Dermed er der ingen hindringer for at jeg kan gå i gang med at bygge videre på algoritmerne fra dette speciale, så de for alvor kan bruges til at detektere offside. Desuden er opgaven blevet lettet en smule af, at jeg har fået defineret kravene til systemet.

Jeg har haft en masse problemer med at lave en bootdiskette med en monitor, som kunne bruges til at downloade selve programmet med. Når man udvikler til den realtidsplatform, jeg bruger (On Time RTOS-32), udvikler man ikke programmerne på samme maskine, som de afvikles på. Target-PC'en skal køre en monitor, som holder øje med COM1-porten, hvorigennem programmerne overføres. For at starte programmet på realtidsplatformen skal denne monitor starte i stedet for Windows, og det gøres med en bootdiskette.

Monitoren skal passe med den opsætning, programmet bruger, og jeg har brugt mange dage på at finde frem til den rigtige monitor og forsøge tilpasse forskellige monitorer, så de kom til at passe til programmet. For at gøre tingene værre var programmet ikke udviklet på primitiv vis som de andre delsystemer, men gennem Microsoft Visual Studio. Det er meget smart og overskueligt, hvis det virker, men til gengæld skal man kunne gennemskue opbygningen, hvis det ikke virker. Hvis man ikke er helt sikker på, hvad problemet er, er det svært at løse det.

I dag fik jeg det så endelig til at virke ved først at lave programmet om til at køre på den primitive måde, og således fandt jeg frem til en monitor, programmet kunne afvikles med. Da det var på plads, var det meget lettere at fifle med Visual Studio, så også det kom til at virke. Det gør det nu, så jeg er heldig at kunne bruge Visual Studio i den videre udvikling. Undervejs har jeg korresponderet en del med Gert og Søren, som skrev specialet, og det har fremskyndet processen en del.

Specialet er i øvrigt kommet tættere på en positiv konklusion efter at jeg har indset, at ikke alle dele af systemet nødvendigvis behøver at være 100 % pålidelige. For at systemet skal kunne bruges, må det ikke lave kendelser, hvor man kan sidde hjemme i stuen og se i langsom gengivelse, at de er forkerte.

Det er bydende nødvendigt at det opfattes som afleveringer hver gang en spiller rører bolden og kun når det sker, men den afleverende spiller behøver ikke kunne identificeres. Hvis blot linjedommeren får besked, når der er tvivl om den afleverende spiller, kan han selv træffe beslutningen, om angrebsspillerne skal straffes for at være i offsideposition. Det er jo ikke meningen, at linjedommerne skal afskaffes, de skal blot have hjælp til at kunne afgøre offsidesituationer ved at kende spillernes nøjagtige positioner på afleveringstidspunktet.

I søndagens kamp mellem Silkeborg og Horsens så man en dommer afvise en linjedommer, der markerede for offside. Linjedommeren kunne ikke se, hvor afleveringen kom fra og måtte derfor markere for spilleren i offsideposition. Dommeren stod tættere på og kunne se at bolden kom fra en forsvarsspiller, så han dømte korrekt mål. På samme måde kan der komme situationer, hvor et computersystem ikke kan gætte, hvem afleveringen kommer fra. Får linjedommeren besked, kan han undlade at markere, hvis han har set situationen godt nok, eller han kan markere og sætte sin lid til, at dommeren har set, hvem der afleverede.

Med denne 'opdagelse' er der større sandsynlighed for at et computersystem kan være til hjælp for linjedommerne i de situationer, de har svært ved at se i dag på grund af øjets begrænsninger eller forkert placering ude på linjen. Jeg har nemlig også fundet en sammenhæng mellem føddernes placering og overkroppens placering, så det er muligt at positionsbestemme spillerne med en nøjagtighed på helt ned til 15 cm. Det er jo ikke føddernes placering, der afgør en mulig offsideposition, men det punkt på kroppen, der er tættest på mållinjen.

Mere i samme kategori

Indlæg om mit speciale

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk