Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

Foråret 2005 - spiller for spiller

Lagt p 14/07-05

Når man ser bort fra sammenlagt ni undtagelser, har AaB i dette forår stillet med de samme elleve fra start hver eneste gang. Skader og karantæner har gjort, at Marco Reda er startet inde fem gange, Jacob Sørensen har spillet fra start to gange, og Thomas Kortegaard og Túlio er hver startet inde en enkelt gang. Holdet er således så godt som altid startet med Jimmy Nielsen i mål, Allan Olesen, Trond Andersen, Michael Jakobsen og Allan K. Jepsen i forsvaret, Mattias Lindström, Rasmus Würtz, Thomas Augustinussen og Allan Gaarde på midtbanen, samt Martin Ericsson og Simon Bræmer helt fremme, og denne holdsammensætning gør AaB til et af de allerbedste og flottest spillende hold.

Udover de nævnte har Marcelinho, Besart Berisha og Martin Pedersen haft sporadiske optrædener, mens reservemålmændene Jens Waltorp Sørensen og Kenneth Stenild Nielsen kun har kunnet se til fra bænken. Kasper Risgård har været skulderskadet og derfor ikke i betragtning, mens brasilianerne Fabiano og Rafael Lopes ikke har været gode nok til at komme med i truppen. Peter Tranberg og Christian Christiansen (nu Fylkir) har forladt klubben efter mange års tjeneste uden at sætte deres aftryk i foråret, mens Mads Bro Hansens overrevne akillessene sidste sommer gør, at han nu stopper karrieren og overgår til en rolle som assistenttræner i Vejle.

1. Jimmy Nielsen, 15 kampe

Kun fire clean sheets er det blevet til i et forår, hvor der er gået tyve mål ind i femten kampe. Et par at målene er blevet scoret ved at Jimmy Nielsen måske er kommet lidt for langt væk fra stregen, hvorefter bolden er blevet lobbet over ham. Desuden trækker det ned, at han ikke er så god til at komme ud og presse angriberne, hvis han skal løbe i høj fart for at nå frem og derfor ikke kan komme til at vente på angriberens initiativ. Hurtigheden på stregen og evnerne én mod én kan ingen dog tage fra ham, ligesom han er blevet bedre med bolden og til at komme frem på kanten af feltet og opsnappe de lange bolde.

2. Michael Jakobsen, 15 kampe, 2 mål

Ingen havde vel regnet med, at det kun 19-årige nyindkøb skulle gå direkte ind på holdet efter skiftet fra PSV Eindhoven, men Michael Jakobsen er startet inde i samtlige kampe. I debuten på Brøndby Stadion satsede han godt nok på det sikre, men allerede kampen efter så man, at han er rigtig god med bolden. Alderen taget i betragtning utroligt rolig med bolden, hvilket gør ham god i pasningsspillet, og så har hans hårde, lange afleveringer god præcision. Defensivt er hurtighed og forudseendhed de ting, der falder i øjnene, mens det er svært at pege på svagheder. Sæsonens sidste tre halvlege blev tilbragt på venstre back, hvor han også gjorde det fint, omend der naturligt nok er et stykke op til Allan K. Jepsens niveau især i samarbejdet med Allan Gaarde. Michael Jakobsen har en tendens til at komme til skade og kræve behandling i løbet af kampene, måske fordi han ikke er god nok til at beskytte sig i nærkampene.

8. Trond Andersen, 14 kampe

Tilgangen af to stærke centerforsvarere har betydet, at Trond Andersen har fået lov at spille lidt mere på midtbanen end tidligere, og det er også blevet til en enkelt kamp som højre back, da Allan Olesen. Af de to pladser passer den centrale midtbane bedst til Trond, for her kan han bedre bruge sin ro og sit overblik til at fungere som bindeled og playmaker i opspillet. Ikke den mest bevægelige midtbanespiller, men god til at få spillet til at flyde. Som forsvarsspiller er han sikkerheden selv og også rolig med bolden, og han laver utroligt få fejl, selvom han ikke er bange for at lave svære ting, så bolden kan blive i holdet. Han sparker heller ikke så mange lange bolde længere, så der er kun gode ting at sige om hans et-årige kontraktforlængelse.

15. Allan K. Jepsen, 14 kampe

Superligaens bedste venstre back kan nu også skrive landsholdsspiller på visitkortet efter debuten mod Finland. Den angrebsivrige back har haft et forrygende forår, hvor han konstant har været blandt sit holds bedste. Især samarbejdet med Allan Gaarde har været i top, og Gaarde har været god til at trække ind i banen og give plads til Jepsens fremstød, ligesom han har kunnet holde på bolden indtil Jepsen er nået med frem. Når han får mulighed for at præge offensiven spiller han også bedre defensivt, hvor han er meget svær at komme forbi. Desuden er han god til at komme imellem, når bolden afleveres ud på kanten, og det giver mulighed for hurtige fremstød med modstanderne ude af balance. Fik en skade i næstsidste kamp, måtte udgå og gik glip af den sidste kamp, men har ellers spillet alle kampe fra start til slut.

16. Allan Olesen, 14 kampe

Allan Jepsens backkollega har også opnået så godt som fuld tid. En enkelt karantænedag og en sen udskiftning i den sidste kamp for at undgå karantæne til næste sæson er den eneste spilletid, Allan Olesen er gået glip af. Han har en fornuftig teknik og er ikke bange for at have bolden, men skal han løbe med den i offensive fremstød, mister han hurtigt overblikket. Foran sig har han en spiller som kan skabe ting på egen hånd, så også i højre side er der en god ansvarsfordeling, selvom de to Allan'er er meget forskellige spillere. Defensivt er ikke mange spillere i Superligaen så stærke som Allan Olesen, og hans hurtighed og agressivitet gør ham svær at spille mod.

4. Marco Reda, 10 kampe

Den nyindkøbte canadier har døjet med overbelastningsskader hele foråret og er derfor aldrig kommet op i tilstrækkelige omdrejninger til at kunne tilkæmpe sig en fast plads. Alligevel er det blevet til fem kampe fra start og fem indskiftninger, og på den tid har man set en meget rolig spiller, der er uhyggeligt kold med bolden. Virker stivbenet og langsom, men i skadesfri tilstand kan det se anderledes ud, selvom jeg nu tvivler på, han er noget lyn. Det behøver man heller ikke nødvendigvis være, hvis man læser spillet godt og kan forhindre sin modspiller i at modtage bolden, og det gør han meget godt. Desuden er han en snakkesalig type, der hele tiden dirigerer med sine medspillere. Minder meget om Ib Simonsen både af statur og i spillestil.

3. Martin Pedersen, 1 kamp

Med tre stærke og alsidige centerforsvarere er Martin Pedersen nu ikke længere førstereserve, når der er skader eller karantæner i forsvarskæden, og det må have været noget af et nederlag, at Michael Jakobsen blev foretrukket som venstre back i sæsonens sidste kamp, da Allan K. Jepsen var skadet. Martin Pedersen fik kun et kvarter på banen, da AaB havde opgivet håbet om bronzemedaljer og skiftede ud for ikke at risikere karantæner til næste sæson.

9. Thomas Augustinussen, 15 kampe, 2 mål

Bortset fra de sidste ti minutter har Augu fået fuld spilletid i foråret, og det på flere forskellige pladser. En enkelt kamp er han startet som angriber og han har også spillet det meste af en kamp i midterforsvaret, men ellers har hans plads hele tiden været på den centrale midtbane, når der ikke har været spillere til behandling. Sammen med Rasmus Würtz har han udgjort en ufatteligt hårdt arbejdende midtbane, hvor især omstillingen fra forsvar til angreb er sket imponerende hurtigt. Også fremad banen har han ydet sit bidrag, med to mål og mere end en håndfuld assists som de direkte målbare resultater. Augustinussen er den mest offensive af de to 'tvillinger' på midtbanen, idet han oftest er den spiller, der løber i dybden, og også har et bedre blik for de afgørende afleveringer end Würtz. Hovedspillet må man heller ikke glemme, og især på de defensive dødbolde kommer han ofte først på indlægget, selvom han af og til er for let at skubbe væk.

7. Mattias Lindström, 15 kampe, 5 mål

På trods af at den langhårede svensker ikke lykkedes med noget som helst i debutkampen i Brøndby kunne man allerede fra starten se, at han muligvis kunne blive en gevinst. Det skulle senere vise sig at han i den grad blev, og han blev bare bedre og bedre som sæsonen skred frem. Lindströms indlæg er i høj klasse, og han dribler godt. Selv fra stående fod kan han komme forbi et par modstandere, fordi han udover teknikken også har en god fysik, så han kan holde balancen, selvom der skubbes til ham. En anden vigtig egenskab er hans vilje til hele tiden at være, hvor tingene sker. De dybe løbe i kontrafasen og løbene ind i straffesparksfeltet gør ham målfarlig, og en fortid som central midtbanespiller gør, at han sagtens kan indgå i pasningsspillet og også bruger de frie rum centralt på banen. Også defensivt arbejder Mattias Lindström hårdt, og hans karakteristiske glidende tacklinger ender som regel med at han kan rejse sig med bolden for fødderne. Utrolig at man kan få sådan en spiller til klubben uden at skulle betale for ham.

22. Rasmus Würtz, 14 kampe, 1 mål

Ligesom Allan K. Jepsen fik Rasmus Würtz debut på landsholdet i kampen mod Finland efter at have været udtaget til truppen ved den foregående landsholdssamling også. Denne udtagelse faldt efter sæsonpremiere i Brøndby, hvor vi fik en helt ny side af Würtz at se. Hans kæmpe arbejdsindsats og stærke nærkampsspil har han hele tiden haft, men nu er der også blevet lagt en masse offensive kvaliteter oveni. Pludselig er han ikke bange for at vende med bolden eller lave gennembrud, og hans evne til at tage svære bolde med sig i høj fart er på højt niveau. I det hele taget er hans offensive spil kommet op på et højere niveau, hvor han tør gøre sværere ting og lave sværere afleveringer. Af de centrale midtbanespillere er det mest Würtz der går ned i banen for at tage del i opspillet nedefra, men hvor han før som regel spillede bolden tilbage til en forsvarsspiller, vender han nu oftere rundt for at spille bolden fremad. Selvom han er et oplagt salgsobjekt, tror jeg alligevel, han vil have godt af en sæson mere i Superligaen, hvor han kan blive endnu bedre til at sætte det offensive spil.

6. Allan Gaarde, 13 kampe, 5 mål

Den langlemmede venstrebensspiller har måske været AaB's bedste spiller i foråret, og det er derfor et stort tab for klubben, at han nu er skiftet til Viking Stavanger. Som mellemrumsspiller har han hele tiden været spilbar, og det har overflødiggjort mange lange afleveringer. Samtidig har hans samarbejde med Allan K. Jepsen været helt forrygende, men det er også nødvendigt, for Allan Gaarde er for langsom til at kunne gøre tingene selv. Driblinger og hurtige ryk skal man ikke forvente at se fra Gaardes side, men han har overblik og teknik til at holde på bolden til den rigtige mulighed byder sig. Egentlig en atypisk kantspiller, men med en back som Jepsen bag sig er der også plads til at han kan ligge mere centralt, hvor man får mest glæde af hans visionære spil. I pressede situationer har det ofte været Allan Gaarde, der har været den eneste midtbanespiller med karakter til at turde fortsætte med at gøre de svære ting, der er nødvendige for at kunne fastholde bolden. Martin Ericsson, der på mange måder minder om Gaarde, har i kraft af sin rolle som angriber ligget for langt væk fra spilcentrum til at kunne blive spillet langs græsset. En vigtig spiller, men en enkelt spiller fra startopstillingen bør man dog kunne erstatte, når holdet nu har fungeret så godt og spillet så flot fodbold. Og dommerne kommer helt sikkert ikke til at savne hans brok.

26. Jacob Sørensen, 12 kampe

Taz er en lille hurtigløber, der oftest har været benyttet som indskifter det sidste kvarters tid. Kun to gange har han været med fra start, når der har været skader hos en af de andre kantspillere, og er i forhold til dem meget afhængig af medspillerne. Han har svært ved at indgå i pasningsspillet, fordi han ikke har teknikken til at modtage bolden hårdt presset, og af samme grund er han heller ikke for god til at vende med bolden. Får han dog først bolden med fronten mod modstandernes mål, er der ingen der kan stoppe ham, for han er utroligt hurtig, meget svær at komme ind på kroppen af og også en ganske god dribler. Indlæggene er forholdsvist gode, og også de chanceskabende afleveringer har han blik for. Mand mod mand er han blandt de bedste, men i holdsammenhæng har han mangler, der gør ham svær at putte ind i en startopstilling.

36. Thomas Kortegaard, 9 kampe

Også Korte holder mest til på bænken, men en enkelt gang har han været med fra start, som erstatning for Allan Gaarde. Som kantspiller holder han sig lidt for statisk ude ved linjen, hvorfor han ikke kommer så meget med i spillet, og det forhindrer også Allan Jepsen i at komme med frem så ofte. Mange af hans indhop har været som central midtbanespiller, hvor hans gode teknik og overraskende nærkampsstyrke gør ham til en god arbejdskraft. Han mangler noget karakterstyrke til at gøre sig synlig i holdets svagere perioder og til at løsrive sig fra rollen, når han spiller på kanten, men mere spilletid og deraf følgende selvtillid og erfaring vil sikkert kunne ændre på det. Et stort talent, selvom han som den eneste unge spiller ikke er på U21-landsholdet.

18. Martin Ericsson, 15 kampe, 4 mål

TIPS-bladets redaktion kårede Martin Ericsson til sæsonens bedste spiller i Superligaen, og det er svært at være uenig, selvom han hverken scorer mange mål eller lægger op til mange (Jepsen har efter min målestok ligesom Ericcson lavet fire i foråret, mens Gaarde har lavet fem og Augustinussen seks). Han bevæger sig meget rundt på banen for at tage del i spillet, hvad enten det foregår i højre eller venstre side, og er en mester til det snævre spil i og omkring straffesparksfeltet. Hans boldmodtagelser og vendinger med bolden ses ikke bedre, og hans evne til at finde frie områder at løbe i er også fantastisk. Desuden er det imponerende, at han kan bevare fatningen og fortsætte med sit udfordrende spil, selvom han af og til udsættes for særdeles hårdhændet behandling. Alle hans mål er faldet, når han har været alene med målmanden, for hans langskud har desværre en tendens til at gå en halv meter over. Udover målfarlighed mangler han måske lidt hurtighed og noget krop for at kunne blive en international stjerne.

20. Simon Bræmer, 15 kampe, 11 mål

Forårets helt store overraskelse i Superligaen, og hoppet direkte ind på U21-landsholdet. Efter at have tilbragt efteråret i Silkeborg, hvor han blot var fjerdevalg i angrebet, han har været klart førstevalg til pladsen som Martin Ericssons makker. Målene var lidt længe om at komme, men da der kom hul på bylden, kom de på samlebånd, og han har faktisk ikke prøvet at score præcist ét mål i en kamp for AaB. Efter eget udsagn hang måltørken sammen med, at han brugte for mange kræfter på at løbe dybt og på kant frem for at løbe ind i feltet. Da han fik ændret på det, begyndte chancerne også at komme, og så fik han vist, at han er en rigtigt dygtig afslutter. At han er agressiv og kropsstærk vidste de fleste nok, men at han er så god til at holde på bolden og indgå i kombinationsspillet havde jeg ikke regnet med fra en spiller, der har været så langt fra førsteholdet indtil nu.

19. Túlio Vinicius Froes de Melo, 7 kampe, 1 mål

Túlio har slet ikke lignet den spiller, der i efteråret havde så mange fine indhop og scorede forholdsvis mange mål. Til at starte med kunne han give hofteproblemer i opstartsfasen noget af skylden, men der var ingen forbedringer at spore, så i de sidste seks kampe blev han ikke engang udtaget til truppen. Hans styrke i hovedspillet så man ikke meget til i de minutter, han fik på banen, og langs jorden kunne han ikke være med. Hans sidste kamp for AaB blev en umotiveret indsats i Farum, og Túlio rejser nu hjem til Brasilien, hvis ikke han finder en ny klub i Europa.

25. Marcelinho, 3 kampe

I sit første indhop arbejdede han godt, men var ikke gode venner med bolden. Han skulle bruge to måneder til at kæmpe sig tilbage på holdet, og gjorde et væsentligt bedre indtryk med to gode afslutninger i den næste kamp. I den sidste ende gjorde han det ikke godt nok til at få lejeopholdet forlænget, så også han rejser nu retur til Atlético Mineiro.

21. Besart Berisha, 2 kampe

Kosovoalbanere ligner en rigtig angriber og har også scoret vældigt mange mål på Danmarksserie- og reserveholdet. I Superligaen er det kun blevet til to halve halvlege, og her er han kommet med stor entusiasme. Som man forventer af en 'jugoslavisk' angriber er han meget atletisk, eksplosiv og pågående, og han ser ud til at have målnæse og lave de rigtige løb i straffesparksfeltet. At dømme efter den korte spilletid ville jeg vurdere ham som det bedste alternativ i angrebet, men hvem ved, hvad de render og laver til træning. Lejeaftalen er ophørt, og Berisha er returneret til Hamburger SV, som har lejet ham ud til nyoprykkede AC Horsens.

Skematisk oversigt over kampene

Nedenfor kan du se, hvordan det er gået i de enkelte kampe, og hvem der har spillet hvor. Det er ud fra dette skema samt mine kampreferater og naturligvis mit eget generelle indtryk, jeg har vurderet spillerne.

BIF SIF VFF FCN EfB RFC HB AGF FCN VFF SIF BIF OB FCK FCM
1. GK GK GK GK GK GK GK GK GK GK GK GK GK GK GK
2. DC DC DC DC DC DC
2
DC DC
u83
DC DC DC
u14
DC
u80
DC DC DL
3. - - - - - - - - - - - - - -
i77
4. - DC
i82

i90
- DC DC - DC
u46
- -
i80

i90

i46
DC
6. ML
1
ML ML - - ML
u77
ML ML
u66
ML ML
1
ML ML
1
ML ML
1
ML
1
7. MR
u75
MR
u84

i68 1
MR
1
MR MR MR
u62 1
MR
1
MR
1
MR
u72
MR MR MR
u84
MR MR
8. DC DR DC DC DC MC - DC MC DC DC DC DC DC DC
9. MC MC MC MC
1
MC S MC
1
MC MC MC MC MC MC MC MC
u81
15. DL DL DL DL DL DL DL DL DL DL DL DL DL DL
u46
-
16. DR -
K
DR DR DR DR DR DR DR DR DR DR DR DR DR
u77
18. F F
2
F F F F
u81 1
F
u81
F F F
1
F F F F F
u77
19. - - S
u68

i77

i65

i81 1

i67

i86

i70
- - - - - -
20. S
u66
S
u69

i68
S
u77
S
u65

i61
S
u67 2
S
u86 2
S
u70
S
u66 3
S
u74
S
u84 2
S
u90 2
S S
21.
i66
- - - - - - - -
i66
- - - - -
22. MC MC
1
MC
u82
MC
u90
MC MC
u61
MC MC -
K
MC
u90
MC MC MC
u78
MC MC
25. -
i69
- - - - - - - -
i74

i84
- - -
26.
i75

i84
MR
u68
ML
u72

i70

i77

i62

i83
-
i72

i58
-
i84
-
i77
36. - - -
i72
ML
u70
-
i81

i66

i46

i90

i14
-
i78
-
i81
Signaturforklaring:
GK - målmand DC - centerforsvarer DL - venstre back DR - højre back
MC - central midt ML - venstre midt MR - højre midt F - hængende angriber
S - angriber 3 - antal mål K - karantæne
U - udvist (minut) i - indskiftet (minut) u - udskiftet (minut)

Mere i samme kategori

Evalueringer af AaB's sæsoner

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk