Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

Medier, politik og statistik

Lagt p 19/01-05

Efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen i går udskrev folketingsvalg, som skal afholdes den 8. februar, blev den første paneldebat med partilederne sendt på DR1 om aftenen. Den første af mange, må man gå ud fra, for de næste tre uger vil programfladerne uden tvivl være fyldt ud med debatter, meningsmålinger og partiprogrammer, foruden en massiv dækning i nyhedsudsendelserne, hvor de fleste ting bliver gentaget.

Gårsdagens paneldebat var afbrudt af en mere eller mindre poppet tv-avis, hvor de mest kontroversielle citater fra hver enkelt partileder blev klippet sammen. Efter DR1's mening er det mest interessante åbenbart mudderkastning, for de gjorde ingenting ud af at videregive politiske budskaber, men det kan selvfølgelig også være, at det bare er for at vise, at valgkampen er startet.

Medierne og især tv har stor indflydelse på folks valg, og derfor bør de gøre mere ud af at gennemskue de politiske budskaber og forklare, hvilke præmisser politikerne taler ud fra. Politikerne kan ikke engang blive enige om, om der er kommet flere eller færre arbejdspladser under den borgerlige regering, som fremhæver 17.000 nye arbejdspladser i løbet af det sidste år, mens oppositionen sætter fingeren på, at der er færre arbejdspladser end da V og K overtog magten.

Politik er en meget kompliceret affære, for det er svært at gætte, hvilke konsekvenser nye tiltag vil få. Lige så svært er det at måle effekten af en lovændring, fordi resultaterne kan skyldes mange andre ting. Hvilken betydning har den sjette ferieuge eksempelvis haft? I stedet for at arbejde 47 uger om året skal man nu kun arbejde 46, og derfor skal der ansættes flere mennesker for at opretholde produktionen. Er det så sket, eller skal de tilbageværende blot arbejde et par procent hårdere, fordi arbejdsgiverne ikke har råd til at ansætte ekstra mennesker? Flere ansættelser betyder højere lønudgifter, for det er stadig arbejdsgiveren, der skal betale for den sjette ferieuge.

De ekstra arbejdspladser, der eventuelt er skabt på baggrund af den ekstra ferieuge, betyder på den led ikke større produktivitet, forde de nye arbejdspladser kun dækker over, at andre arbejdere holder ferie. De steder, hvor der ikke er råd til nyansættelser, vil tværtimod opleve en større arbejdsbyrde, hvilket kan betyde sygdom på grund af stress samt generel lavere tilfredshed med arbejdet, hvilket kan resultere i lavere produktivitet. Omvendt betyder flere ansatte færre arbejdsløse, som skal have overførselsindkomst, og disse besparelser kan bruges på skattelettelser til industrien, så priserne kan holdes på samme niveau, og er det så ikke bedre, at flere mennesker er i arbejde?

Jeg ved naturligvis endnu mindre om den reelle effekt end politikerne gør, og sagen er, at regeringen har gennemført over 50 tiltag gennem de seneste tre år. Alle disse tiltag kan på samme måde have både positive og negative økonomiske og menneskelige konsekvenser, og også tiltag af ældre dato kan slå igennem i de tal, politikernes argumenter baserer sig på.

For en almindelig borger kan det være svært at gennemskue alle disse ting, og derfor kan befolkningens valg let komme til at basere sig på, hvilke personer de mener klarer sig bedst i debatterne eller virker mest sympatiske. Når den ene bloks argumenter bygger på tal for det seneste år, og den anden blok baserer sig på tre års udvikling, hvem har så mest ret? Og kan det kommunikeres ud til manden på gulvet, så han kan forstå det?

Det er svært at svare på, men jeg vil i hvert fald advare mod at træffe beslutningen på baggrund af de få populistiske citater, der når frem til tv-avisen og nyhederne. De er langt fra fyldestgørende til at give indblik i partiernes holdninger, og kan i øvrigt let risikere at blive farvet af journalistens personlige standpunkt. Det samme gælder naturligvis de eksperter, som gang på gang kommer med deres analyser i studierne. Hvis ikke du føler, du har overskud til at følge med i debatten, så stem ud fra den ideologi, der passer bedst til dine holdninger, for det er for farligt at stemme ud fra den overfladiske dækning, nyhedsudsendelserne giver.

I øvrigt læste jeg en gang en statistik i Politiken som viste, at indvandrere ikke er mere kriminelle end os andre 'gæve vikinger', når der tages højde for sociale skel. Derfor gælder det i høj grad om at få dem integreret, hvilket vel bedst gøres med bedre uddannelse og bedre muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet. Det kræver nok en holdsningsændring i befolkningen, hvilket der ikke kan lovgives om, men jeg håber, at jeg hermed har påvirket dig i en positiv retning. Det viser også bare, at de statistikker, politikernes argumenter bygger på, kan læses på mange måder.

Mere i samme kategori

Indlæg om mig selv eller andet

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk