Forside

Arkiv

19/03-08 Horsens-AaB 1-2 (1-0)

Lagt p 24/03-08

Manglende skarphed foran mål og et skidt sidste kvarter var ved at koste en ellers særdeles fortjent sejr over Horsens, som samtidig tabte hjemme for første gang i sæsonen og mistede endnu et skridt i medaljekampen. Efter et hav af AaB-chancer scorede Horsens første gang de spillede sig frem til en chance, og selvom spilkvaliteten dalede efter pausen, blev det alligevel til scoringer af Kasper Risgård og Lars Nilsson, som dermed scorede for anden kamp i træk.

Flydende angrebsspil

Danny Califfs advarsel i sæsonpremieren mod OB var nok til at give ham karantæne, og i hans fravær spillede Michael Jakobsen i midterforsvaret, mens Martin Pedersen kom ind på Jakobsens venstre back. Anders Dues trælår viste sig ikke at være så alvorligt, så han var nok en gang at finde på venstrekanten, mens Siyabonga Nomvethe og Andreas Johansson nok en gang måtte tage til takke med et bænkplads.

Midtbanen var nok en gang stillet op i en flad formation, men Kasper Risgård havde størst frihed til at tage de offensive løb. Allerede efter et halvt minut var han tæt på at blive spillet fri i straffesparksfeltet, men Niels Lodberg fik prikket bolden tilbage til Søren Jochumsen med noget, der lignede en forsætlig tilbagelægning. Forud var gået et flot opspil, hvor Michael Jakobsen fandt Thomas Enevoldsen på kanten med en diagonalbold, hvorefter flade afleveringer mellem Enevoldsen, Allan Olesen og Lars Nilsson endte med at Olesen kunne spille ind bag Horsens-forsvaret, hvor Risgård var løbet ind i det hul, Lars Nilsson skabte ved at gå ned i banen.

Kampens første angreb var dermed et godt eksempel på den måde, AaB kan få glæde af Lars Nilsson som angriber, idet han langt fra er lige så stærk i duelspillet som hans forgænger, Rade Prica. Nilsson er med sin fremragende teknik god at bruge i det hurtige, flade pasningsspil, og hans store aktionsradius skaber huller til at medspillerne kan løbe i uventede positioner og på den måde forvirre modspillerne.

Den hurtige svensker lå som udgangspunkt til højre for Jeppe Lund Curth og arbejdede derfor mest i højre side, hvor han ofte søgte helt ud på kanten for at få bolden. Her kunne kan bruges som spilstation tidligt i angrebet, hvor han enten kunne vende fremad og udfordre eller kunne lægge bolden af til Thomas Enevoldsen, som fik plads til at gå ind i banen.

Sidstnævnte fremgangsmåde blev anvendt i kampens tredje minut, hvor Enevoldsen fik tilkæmpet sig et frispark, som Anders Due med et hårdt frisparksindlæg skabte en vis fare på. Et par minutter senere blev der lavet frispark mod Due selv, og denne gang fik Kasper Risgård lov til at sparke, men Søren Jochumsen var sikker i sin redning ved roden af stolpen.

Variation med lange bolde

Det var AaB der spillede klart bedst i kampens indledning, hvor løbevilligheden var stor og man derfor fik fat i stort set alle de løse bolde. Selvom AaB gerne vil spille bolden rundt langs jorden, har man ikke helt lagt den lange aflevering på hylden, og selvom der var noget længere mellem de vundne dueller, var der stadig en vis effekt i dem.

I det niende minut lykkedes det eksempelvis Martin Pedersen at finde Lars Nilsson i fødderne med en lang bold, og det satte Anders Due op til en god dribletur på venstrekanten. Indlægget blev afværget, men AaB generobrede, og da Michael Jakobsen valgte at spille ind foran forsvaret i stedet for at slå indlægget fra venstrekanten, kunne Lars Nilsson spille videre over til Thomas Enevoldsen. Enevoldsen spillede en kort aflevering ind i straffesparksfeltet, hvor Jeppe Curth var løbet ind bag backen, men Søren Jochumsen reddede med en flot fodparade, da Lars Nilsson prikkede Curth tværaflevering mod mål.

Minuttet efter var Kasper Risgård ved at drible sig fri i straffesparksfeltet, hvor pladsen dog blev for trang, og denne chance opstod efter at Thomas Enevoldsen opsnappede en dårligt afværget lang bold. Når Horsens til gengæld fik fat i de løse bolde, gik det hurtigt den anden vej, og deres første afslutning kom efter ti minutter, da Gilberto Macena sparkede lige over mål efter en hurtig kontra, hvor en op-ned-op-kombination flyttede spillet op i den anden ende, hvor Macena fik driblet sig fri til skud lige udenfor feltet.

Total AaB-dominans

Kasper Risgård svarede igen med et behjertet langskudsforsøg i den anden ende, inden kampens hidtil største chance opstod efter tretten minutter. AaB erobrede bolden midt på egen banehalvdel og spillede sig stille og roligt ud af vanskelighederne, hvorfor Martin Pedersen kunne føre bolden frem og spille frem til Jeppe Lund Curth, og herefter kunne Anders Due udfordre og spille Pedersen op til et indlæg. Indlægget blev afværget, men i modsatte side var Allan Olesen også søgt med frem og kunne lægge et nyt indlæg, som Kasper Risgård tog ned i feltet, hvor hans skud blev blokeret. Jeppe Curth spillede bagud til Thomas Enevoldsen, hvis skud også blev blokeret, og til sidst fik Curth ikke rigtigt ram på Anders Due hårde, flade indlæg.

Minuttet efter skulle Anders Due nok selv have scoret, da Søren Jochumsen slap skidt af sted med bolden i forsøg på at undgå at give hjørnespark, men Due sparkede over mål. Martin Pedersen havde sat angrebet i gang med en back-back-aflevering, og selvom Allan Olesens aflevering frem til Lars Nilsson blev upræcis, holdt AaB presset, og Thomas Augustinussen kunne spille igennem midtbanen til Nilsson, som efter en lille dribletur måtte se sit skud med venstrebenet blokeret.

Som det fremgår stod der AaB på det hele, og således også minuttet efter, da disciplineret returløb betød at man let kunne optrevle et Horsens-angreb og spille frem til Jeppe Lund Curth. Curth tog bolden til sig og spillede tilbage til Allan Olesen, som sendte Lars Nilsson af sted i dybden med en flad pasning, og Nilsson driblede sig med lethed udenom Joseph Elanga, men Curth var ikke nået frem til at sparke tværafleveringen i mål.

Horsens spiller altid med en smal, diamantformet midtbane, og for at udnytte dette vekslede AaB ofte spillet fra side til side med en aflevering fra den ene back til den anden. Således også to minutter senere, da Allan Olesen efter et sideskift fra Martin Pedersen kunne spille frem til Thomas Enevoldsen, der spillede igennem forsvaret, hvor Jeppe Lund Curth var løbet dybt. Fra en spids vinkel overplacerede Curth sit skud, og selvom AaB nu havde skabt noget der ligner ti chancer på ikke engang tyve minutter, stod der stadig 0-0.

Scoring ændrede kampen

Og festen var ikke slut endnu for AaB, for Jeppe Curth fik også sendt et godt hovedstød af sted, da Anders Due spillede Martin Pedersen op til et nyt indlæg. Det næste AaB-indlæg blev for langt, og da Gilberto Macena med en berøring med hælen fandt Henrik Hansen på midten efter en lang bold fra forsvaret, gik det stærkt den anden vej, men Macenas flade indlæg blev dog sparket væk. Horsens fik indkast, og da Niels Lodberg med Henrik Hansen som bande kom til baglinjen i straffesparksfeltet, kunne Gilberto Macena lidt tilfældigt og uhyre ufortjent bringe hjemmeholdet foran.

Det var tæt på at AaB havde svaret igen med det samme, for da ingen gik til Steve Olfers, kunne han lige så godt løbe fremad med bolden, og fra godt tyve meters afstand sendte han et godt skud af sted, som Søren Jochumsen kun kunne halvklare. Riposten hoppede ned for fødderne af Jeppe Lund Curth, som med venstrebenet sparkede over mål.

Føringsmålet tændte en ild i Horsens-spillerne, som resten af halvlegen løb de ekstra meter der skulle til for at holde AaB fra at dominere kampen. Dermed kom de også selv til noget mere spil, men heldigvis hoppede dommeren ikke på Rawez Lawans forsøg på at filme sig til et straffespark på et indlæg fra nært hold. I den anden ende blev der længere mellem chancerne, men Lars Nilsson kunne have gjort bedre end at sparke Anders Dues hårde indlæg mod forreste stolpe over mål.

AaB'erne blev en smule mere febrilske, idet der nu oftere var pres på boldholderen, og da Thomas Augustinussen og Michael Jakobsen løb ind i hinanden midt på banen, var der en gratis kontramulighed til hjemmeholdet. De tre resterende AaB-forsvarere blev dog ved med at bakke og holdt dermed de tre forreste Horsens-spillere nogenlunde i skak, og så kunne Michael Jakobsen nå hjem og blokere Gilberto Macenas skud med en glidende tackling.

Det sidste kvarter af halvlegen manglede AaB i høj grad bredde i opspillet, idet Thomas Enevoldsen søgte for meget ind mod midten, mens Martin Pedersen sjældent brugte Anders Due i opspillet. Horsens fik lukket for spil midt i banen, og det tvang gæsterne til at slå tidlige indlæg fra backerne, hvilket man ikke havde synderlig succes med.

Stadig højt tempo

Anden halvleg startede som den første sluttede, med to angrebsivrige hold som lavede få fejl med bolden og formåede at bringe den hurtigt frem. Horsens var første gang farlige efter en fejl af Martin Pedersen, mens Lars Nilsson manglede en lille smule plads til at få afsluttet efter at have taget Anders Dues indlæg fra højre side ned med brystet.

Den første rigtigt store chance kom i det femte minut, da AaB fastholdt spillet efter at Anders Dues farlige frisparksindlæg var blevet afvist. Bolden blev spillet ud i højre side igen, hvor Due trak ind i banen og inviterede til bandespil med Thomas Enevoldsen, men Enevoldsen vendte i stedet med bolden og sparkede på mål med venstrebenet, og skuddet sad for tæt på Søren Jochumsen.

Minuttet senere følte Horsens sig med god grund snydt for et straffespark, da Yasin Avci blev nedlagt i feltet efter at have nået bolden før Thomas Augustinussen, der endte med at sparke ham over benet. Et godt opspil i venstre side endte med et indlæg fra Rawez Lawan, og da Henrik Hansen forsøgte at trille bolden bagud med sålen, endte bolden lidt tilfældigt hos Avci, som uretfærdigt måtte indkassere en advarsel for film.

Længe ventede scoringer

Thomas Enevoldsen kom bedre med i spillet igen efter pausen, hvor han tog udgangspunkt ude ved sidelinjen og først bevægede sig ind i banen, når Allan Olesen var nået med frem og kunne skabe bredden. Det gav tydelige forbedringer i opspillet, selvom de afgørende afleveringer manglede den sidste præcision for rigtigt at blive farlige.

Udligningen kom også fra højre side, hvor Thomas Enevoldsen efter et sideskift kom en mod en mod Joseph Elanga, som han rundede ved at spille bolden den ene vej forbi og selv løbe den anden vej. Fra baglinjen lagde han en flad bold ind foran mål, hvor Kasper Risgård langt om længe kunne sende bolden i mål efter at Kenneth Emil Petersen havde kikset i sit forsøg på at sparke væk.

Den efterfølgende periode af kampen blev mere rodet fra AaB's side, idet man lidt for ofte forsøgte at slå bolden ned bag værternes forsvar, hvilket sjældent lykkedes. En enkelt gang fik man dog udbytte af det, idet Allan Olesen efter et afværget frisparksindlæg fra Horsens sendte en lang bold fremad, som Jeppe Lund Curth forlængede. Joseph Elanga kiksede i sit forsøg på at heade bolden videre til en medspiller, og så kunne Lars Nilsson smutte imellem, drible udenom Søren Jochumsen og score sit andet AaB-mål.

Passivitet

Kort efter scoringen blev Jeppe Lund Curth afløst af Andreas Johansson, som kom ind som offensiv midtbanespiller, mens Kasper Risgård og Thomas Augustinussen skulle holde sig lidt længere tilbage og holde mere øje med Henrik Hansen. Denne ændring betød, at AaB kom længere tilbage på banen og stå, og at Horsens fik meget mere tid til at bygge angrebene op.

Andreas Johansson kom til at ligge så langt tilbage, at han ikke en gang kunne lægge pres på den defensive midtbanespiller, Niels Lodberg, som upresset kunne veksle spillet fra side til side. Dermed kom AaB'erne ud at løbe og blev presset så langt tilbage, at man ofte endte med at sparke bolden formålsløst fremad, hvor man tidligere havde kunnet spille sig ud af vanskelighederne.

Som eneangriber fik Lars Nilsson ikke meget ud af de lange bolde, og det hjalp heller ikke, at forsvarsspillerne fik lov til at gå hårdt i ryggen på ham hver gang han skulle modtage bolden. De lange bolde betød også, at Andreas Johansson stort set ikke kom med i spillet, hvorfor han hverken offensivt eller defensivt havde nogen funktion.

Defensivt virkede ændringen meget godt til at starte med, for bortset fra et meget optimistisk skud fra kanten af feltet, som der var masser af AaB'ere til at blokere, kom de ikke frem til noget af betydning. I den anden ende kom Thomas Enevoldsen til et godt forsøg, da Michael Jakobsen havde slået en diagonalbold på et frispark midt på banen, men Enevoldsens skud med venstrebenet gik lige over fjerneste målhjørne.

Panik

Efter en god soloaktion, hvor han ene mand driblede forbi tre-fire modspillere i straffesparksfeltet men måtte se sit skud blokeret, vred Lars Nilsson om på sin ankel og humpede rundt i et par minutter, indtil Siyabonga Nomvethe blev klar til at komme ind. Dermed var der endnu mindre pres på Horsens, som kunne bringe mange mand med frem i deres angreb og dermed også fylde flere spillere i straffesparksfeltet til de mange indlæg, der begyndte at komme.

Første store mulighed kom efter en flad aflevering fra Anders Nøhr, som Casper Johansen vippede videre til Henrik Hansen, der akkurat sparkede forbi fjerneste stolpe. Senere kom der et giftigt indlæg mod bageste stolpe efter et kort hjørnespark, og selvom Karim Zaza fik bokset væk, kom der afslutning på det efterfølgende hjørnespark, hvor Yasin Avci måtte se sit skud blokeret.

Også Jón Rói Jacobsen kom på banen, og det skete på en noget uvant plads som kantspiller, hvor der måske havde været mere idé i at lægge ham centralt, hvor han kunne hjælpe til med at afværge indlæggene, eller som fysisk stærk target man og så lade Siyabonga Nomvethe spille på kanten. I hvert fald havde han ikke den store værdi på kanten, og han kunne heller ikke forhindre Joseph Elanga i at sende et hårdt spark lige over målhjørnet efter at AaB var blevet presset helt ned i straffesparksfeltet.

Også Anders Nøhr havde et par skud fra kanten af feltet, som dog ikke blev nær så farlige, mens AaB ikke engang magtede at gennemføre aflastningsangreb, fordi man forsømte at spille de flade afleveringer frem ad banen, når der var plads til det. Et rigtigt dårligt sidste kvarter af kampen var lige ved at koste en ellers meget fortjent sejr i en kamp, hvor man fik vist en hel del af det pasningsspil, der skal gøre Lars Nilsson nyttig som Rade Pricas afløser.

Horsens-AaB 1-2 (1-0)

25. 1-0 Gilberto Macena
58. 1-1 Kasper Risgård
66. 1-2 Lars Nilsson