Forside

Arkiv

09/05-07 AaB-Nordsjælland 1-1 (1-0)

Lagt p 11/05-07

Selv uden fire spillere fra den normale startopstilling lykkedes det at fastholde afstanden til femteplacerede Nordsjælland, da det blev 1-1 på Aalborg Stadion. Uden at spille prangende havde AaB kontrol over kampen og kom frem til enkelte chancer inden pausen, mens Nordsjælland havde mere spil i anden halvleg og også begyndte at skabe chancer.

Helt nyt hold

Med fire mand i karantæne var det tid til at trylle lidt fra trænerbænken, og trylleriet blev ikke lettere af at den oplagte afløser på højre back, Súni Olsen, blev skadet ved tirsdagens træning. I stedet trådte landsmanden Jón Rói Jacobsen til, mens den anden back blev besat af Thomas Kortegaard. Kasper Risgård fik chancen på den defensive midtbane, mens højrekanten blev besat af Jeppe Lund Curth, hvilket gav plads til José Mota i frontkæden.

Kampen startede i et rigtigt højt tempo, og begge hold lagde pres på modstanderne og forsøgte at spille hurtigt fremad så snart de havde bolden. Det opskruede tempo betød at bolden ofte skiftede ejer, men mellem to teknisk stærke hold blev bolden holdt på banen det meste af tiden, og samtidig fløjtede dommer Henning Jensen mildt sagt ikke for petitesser. Bolden blev sat hurtigt i gang efter spilstop, så alt i alt må det have været en fornøjelse at deltage i for de involverede spillere.

AaB lagde ud med et lille overtag i spillet, og det gav blandt andet indlæg fra Mattias Lindström og Thomas Kortegaard i de første fem minutter. Den første mulighed stod der også AaB på, da Lindström sparkede på et hjørnespark, der var blevet headet ud bag i feltet, men skuddet kunne ikke passere klumpen af med- og modspillere. Lindström havde en lidt blandet dag, hvor det offensivt var alt eller intet, men arbejdsindsatsen kan der i hvert fald ikke sættes en finger på.

Nordsjælland kortvarigt med

Gæsternes første gennemspillede angreb kom i det ottende minut, da de med otte-ti afleveringer på første eller anden berøring fik spillet sig ud af forsvarszonen i venstre side for til sidst at skifte over til højre, hvor backen Allan Olesen kom til indlæg fra baglinjen. Det var et rigtigt flot angreb, hvor bolden hver gang blev spillet på tredjemand langs græsset, og som på én gang var både tålmodigt og målsøgende.

Efter en god indledning lavede tre af de nye AaB'ere, Kasper Risgård, Thomas Kortegaard og Jón Rói Jacobsen, hver deres fejl med kort tid imellem, og så begyndte usikkerheden at brede sig. Man blev en lille smule tilbageholdende i løbene, sparkede lidt for ofte fremad i stedet for at spille, og det gjorde det sværere for de forreste at gøre noget fornuftigt med bolden.

Det mere simple spil og de deraf følgende boldtab betød samtidig, at de offensive spillere ikke kunne nå frem og lægge det offensive pres meget langt fremme på banen, som de havde indledt med. Det gav Nordsjælland tid med bolden, hvilket de udnyttede til at spille sig frem til kampens første reelle chance, men Morten Nordstands flade langskud gik et stykke forbi målet.

Mål ændrede billedet

Minuttet senere faldt så AaB's første chance, da Fredrik Winsnes tog fat i den løse bold efter en målspark og spillede lidt ud til højre, hvor Jeppe Lund Curth kunne udfordre direkte på Heath Pearce. Curth lykkedes med at komme forbi amerikaneren, men Allan Olesen kom på tværs og fik blokeret det flade skud mod bageste målstolpe.

Kort efter opstod AaB's føringsmål nærmest ud af ingenting. Danny Califf sendte et frispark midt på egen banehalvdel langt frem, og lige ud for buen ved straffesparksfeltet vandt José Mota hovedstødsduellen, hvorefter Fredrik Winsnes kunne helflugte bolden i mål fra distancen. Desværre landede Mota forkert ned på anklen, så hans sidste aktion i kampen blev at lægge op til føringsmålet.

Patrick Kristensen afløste José Mota og spillede i de første fem minutter helt på toppen, men efter at have fået varmet kroppen lidt op, byttede han plads med Jeppe Lund Curth, så AaB's angrebsduo kom til at ligne sig selv. AaB fortsatte med at presse Nordsjælland højt oppe på banen, og udover en halvskidt flugtning af Rade Prica på en løs bold, var Mattias Lindström nærgående, da han tog chancen fra midten, men Kim Christensen var desværre ikke kommet for langt ud af sit mål og nåede tilbage og greb bolden i målhjørnet.

Højt pres

Efter et godt gennemspillet angreb i venstre side kunne Michael Jakobsen lægge bolden fladt tilbage til Mattias Lindström, men afleveringen lå for tæt på svenskeren til at han kunne komme til at sparke ordentligt. Også Jeppe Lund Curth var tæt på at komme til en stor chance, da Rade Prica spillede ham fri med hælen, men Michael Allan Ribers nåede bolden først.

Nordsjælland fik sjældent tag i bolden i AaB's hårde pres, og det lykkedes stort set ikke at komme til indlæg - faktisk havde de ikke et eneste hjørnespark før pausen. AaB's nye backs holdt sig tilbage det meste af tiden, hvorfor forsvaret sjældent kunne overraskes. Bajram Fetai kom dog alene med Jimmy Nielsen, da Morten Nordstrand havde skubbet Danny Califf væk med unfair midler og forlænget en lang bold, men Fetai blev dømt offside.

AaB erobrede mange bolde på Nordsjællands banehalvdel og havde derfor ikke ret langt til afslutning. Rade Prica sluttede halvlegen af med et godt hug forbi den eneste stolpe, og endvidere fik Fredrik Winsnes vist endnu en prøve på sin fine sparketeknik, da han med en snurretop bragte sig fri til skud fra distancen.

Vinden imod og mål imod

Anden halvleg startede med en god mulighed til AaB, da Rade Prica headede et frispark fra midt på banen ned for fødderne af Jeppe Lund Curth, hvis flugtning gik lige forbi mål. Med vinden imod sig var det nu AaB der havde svært ved at komme ud af presset, idet de lange bolde ikke blev nær så lange. Dermed kunne Nordsjælland presse deres bagkæde længere frem, ligesom AaB havde gjort det før pausen.

Nordsjælland udnyttede vinden første gang i det tredje minut, da Jimmy Nielsen ikke kunne sparke bolden længere frem end til midt på egen banehalvdel. Efter tre-fire afleveringer kom Henrik Bødker fri til skud udenfor straffesparksfeltet, og selvom afslutningen ikke blev god, kunne en glidende Morten Nordstrand næsten have rettet den af og gjort den farlig.

Blot et par minutter senere fik Henrik Bødker en tilsvarende skudmulighed, og denne gang nåede Morten Nordstrand at prikke til bolden, men Jimmy Nielsen fik med en lynrefleks reddet det afrettede skud. Hvor de før pausen kun havde været i nærheden af AaB's mål et par gange, var gæsterne nu farlige stort set hver gang de havde bolden, og især var der mange løbedueller på afleveringer ned bag AaB-forsvaret.

En sådan løbeduel endte med at Danny Califf gav hjørnespark, og det førte indirekte til Nordsjællands udligning. I første omgang slog Thomas Lindrup indlægget til forreste område, hvor den passerede et par mand og tvang Jimmy Nielsen til at give et nyt hjørnespark. Nordsjællænderne lavede samme løb mod forreste stolpe som før, men denne gang kom bolden til bageste stolpe, hvor Johnny Lundberg kunne heade bolden i mål.

AaB med chancerne

Allerede minuttet efter var Rade Prica ved at slippe igennem på egen hånd, da han fik bolden og løb ned mod Nordsjællands bagkæde kort efter at bolden var givet op. Minuttet senere sparkede Jeppe Curth på stolpen, da Fredrik Winsnes spillede ham fri efter at Rade Prica havde vundet en hovedstødsduel. Curth udfordrede godt i løbet mod Johnny Lundberg og afsluttede på et uventet tidspunkt, men den sidste præcision manglede i afslutningen.

Selvom Nordsjælland med vinden havde lettere ved at vinde de løse bolde midt på banen og dermed så mere til bolden, formåede AaB ofte med Rade Prica som spilstation at true gæsternes forsvar. Fredrik Winsnes strøede om sig med gode afleveringer, hvilket blandt andet Prica selv fik glæde af, da han spillede ham fri til skud fra kanten af feltet. I første omgang forsøgte han at aflevere ind til Mattias Lindström på midten, men da afleveringen blev afvist, sparkede han selv på returen.

Næste AaB-chance kom efter et målspark, som Rade Prica forlængede til Jeppe Lund Curth, der fik spillet ud til Mattias Lindström i venstre side. Lindström spillede ind til Fredrik Winsnes og fik bolden i dybden, hvorfor han med venstrebenet kunne slå et indlæg mod bageste stolpe. Her var Patrick Kristensen trukket ind, men hans hovedstød gik så meget ned mod jorden at det mistede sin fart, hvorfor Kim Christensen akkurat kunne redde til hjørnespark.

I tyve minutter efter udligningen havde AaB altså godt styr på gæsterne, som dog fortsat var farlige over højrekanten, hvor Thomas Kortegaard havde sit hyr med indskiftede Stephan Petersen. Til gengæld gik han fint med i spillet i venstresiden, hvor det meste af AaB's spil foregik, når det da ikke gik på langs af banen. Der var dog sjældent tid til at komme med i overlap, idet angrebene gik hurtigt mod mål med de to angribere og Fredrik Winsnes som centrale figurer, og i den anden side kom Jón Rói Jacobsen stort set ikke til at deltage i spillet.

Dødvande til slut

Med et kvarter igen kom Stephan Petersen nok en gang til indlæg i højresiden, og i venstresiden stod Heath Pearce klar til at samle bolden op. Amerikaneren driblede ind i feltet og spillede skråt bagud til Henrik Bødker, der dog sparkede over på den gode mulighed. Chancen blev kampens sidste, for de sidste knap tyve minutter var der ikke rigtigt fare på færde foran de to mål, da trætheden begyndte at melde sig efter en intens affære med masser af løb frem og tilbage.

De sidste godt fem minutter spillede Thomas Enevoldsen på midtbanen i stedet for Kasper Risgård, der spillede sin første kamp fra start på midtbanen i lang, lang tid. Det var ikke nogen udpræget succes, for Risgård lavede mange fejl med bolden, fordi han prøvede ting, han ikke magtede. Det hjalp han selvfølgelig ikke, at spillet foregik hen over hovedet på ham, men savnet af Rasmus Würtz var mærkbart.

Med et karantænefrit hold havde AaB sandsynligvis vundet over Nordsjælland, som ikke ville være kommet til helt så meget spil og som ville få mere at skulle forsvare sig imod. Forskellen ned til de spillere, der normalt ikke får ret meget spilletid, var imidlertid for stor til at holdet kunne bære så mange nye spillere på én gang. I virkeligheden burde AaB nu også have vundet alligevel, men trods alt blev afstanden ned til femtepladsen bevaret, hvorfor sæsonmålet om top-fire ser ud til at blive opfyldt.

AaB-Nordsjælland 1-1 (1-0)

20. 1-0 Fredrik Winsnes
55. 1-1 Johnny Lundberg