Velkommen til boe7.dk


30/07-08
Brøndby-AaB
25/07-08
AaB-Midtjylland
05/06-08
Med licens til at træne
25/05-08
Vejen til Champions League
1 kommentar
25/05-08
AaB-OB
23/05-08
Lyngby-AaB
23/05-08
AaB-Brøndby


Forside

Arkiv

Én stor tilfældighed?

Lagt p 24/12-05

Da jeg var ude at købe julegaver (bare rolig, det var ikke i dag) blev jeg stoppet af en mand, der kaldte sig selv en slags munk, og som solgte en pjece. Pjecen handlede om intelligent design, og da det lød til at være vældigt interessant, købte jeg et eksemplar.

Intelligent design (ID) kan kort fortalt betegnes som ét stort spørgsmålstegn ved Charles Darwins teori om evolution, heriblandt den naturlige udvælgelse af de bedst egnede individer i arterne. Tilhængerne af intelligent design forsøger på videnskabelig - i modsætning til filosofisk eller religiøs - vis at argumentere for, at verden ikke er opstået ved en tilfældighed, men fordi nogen eller noget har styret udviklingen. Umiddelbart virker de ret overbevisende i deres nedskydning af den gængse opfattelse, men jeg ved nok for lidt om de forskellige teorier til at kunne vurdere sandheden.

Et af grundprincipperne i Darwinismen er, at alt liv er opstået ud fra en enkelt fælles stamfader, som gradvist er muteret og blevet til alle de dyrearter, der eksisterer og har eksisteret. Dermed burde man kunne følge arternes udvikling gennem en masse mellemformer mellem eksempelvis aber og mennesker, men på trods af at verden efterhånden er endevendt for fossilfund er der ikke fundet 'missing links' mellem nogen som helst arter. For eksempel kunne man forestille sig at hunde og katte oprindeligt kommer fra samme art, men denne art har ingen kunnet finde.

Et andet argument mod Darwins teorier er, at det indenfor genetikken ikke er muligt at frembringe nye arveanlæg - man kan kun flytte rundt med de eksisterende anlæg. Dermed kan nye arter kun være opstået ved mutation, men hvert trin i en række af mutationer frem mod et bestemt udviklingsstadie skal give en bestemt fordel i den naturlige udvælgelse, og det lader ikke til at kunne lade sig gøre.

'Irreducibel kompleksitet' er et begreb der dækker over en kompleks maskine, der ikke ville kunne fungere, hvis der manglede blot en enkelt del, og flere bakterier har irreducibel kompleksitet. At alle delene i den komplekse maskine skulle være opstået ved tilfældige mutationer er meget usandsynligt, og eftersom hver del i maskinen i sig selv er ubrugelig, vil denne egenskab heller ikke give nogen fordel i den naturlige udvælgelse, hvorfor udviklingen ikke kan være sket gradvist.

Udover missing links og irreducibel kompleksitet taler det også imod Darwins teorier, at arterne ændrer sig meget lidt selv over store tidsstræk og nærmest ser ud til at være opstået ud af ingenting. Desuden kan nær-døds-oplevelser, hvor overlevende patienter har kunnet give meget detaljerede beskrivelser af deres egne operationer, samt nogle børns erindringer om tidligere liv, ikke forklares med fysikkens og kemiens love, hvorfor der kunne være noget, naturalismen ikke kan forklare.

En række fossilfund og andre fænomener, der ikke har passet med den gængse opfattelse, er gennem tiden blevet ignoreret eller fejet under gulvtæppet, fordi de netop ikke passer med den gængse opfattelse, som alle lærebøger i for eksempel biologi er skrevet ud fra. Det ville have kæmpe konsekvenser for hele vores opfattelse af verden, hvis den teori, der hele bygger på, viser sig at være forkert, og derfor har beviser mod denne opfattelse svært ved at vinde indpas i videnskabelige kredse.

Måske er vores opfattelse af verden helt forkert (engang troede man at verden var flad som en pandekage), måske har man ikke kunnet komme frem med en tilstrækkelig god teori til at forklare arternes udvikling, eller måske er det i virkeligheden et intelligent væsen, der har designet verden (en gud?). Jeg ved ikke, hvad jeg skal tro, men du kan få mere viden til at danne dig din egen mening ved at henvende dig til din lokale munk. Om ikke andet er det interessant at vide, hvad 'tosserne' går og snakker om.

Mere i samme kategori

Indlæg om mig selv eller andet

Navigering

Næste indlæg - Forrige indlæg

Skriv en kommentar (alle felter skal udfyldes)

Navn:

E-post-adresse:

Din kommentar:

Af hensyn til spam bedes du skrive et syvtal i boksen herunder:

2003-08 boe7.dk